Maturant Valjevske gimnazije Nikola Petrović osvojio srebrnu medalju na Srpskoj olimpijadi filozofije 1Foto: Kolubarske.rs

Maturant Valjevske gimnazije Nikola Petrović, učenik IT odeljenja, osvojio je drugo mesto i srebrnu medalju na Srpskoj olimpijadi filozofije 2023. godine, koja je održana u Požarevcu, piše portal Kolubarkske.rs.

Na ovom republičkom takmičenju učestvovalo je 50 učenika, a žiri je imao težak i kompleksan posao, tako da je ocenjivanje trajalo pet dana.

Osvajanjem drugog mesta Nikola Petrović se plasirao za učešće na Međunarodnoj olimpijadi iz filozofije, koja će biti održana u Grčkoj od 11. do 14. maja 2023. godine, na kojoj će se takmičiti 100 učenika. Srbiju će, pored valjevskog gimnazijalca, predstavljati Dimitrije Golubović, učenik gimnazije „Bora Stanković” iz Niša.

Profesor filozofije u Valjevskoj gimnaziji Aleksandar Veselinović kaže da je Valjevska gimnazija i prethodnih godina učestvovala na ovom takmičenju, ali uspeh Nikole Petrovića je do sada najbolji rezultat. Na takmičenju, za pisanje eseja na engleskom jeziku, učenici su imali na raspolaganju četiri sata.

– Vrednovanje eseja je podrazumevalo visoke normative, kao što su filozofsko razumevanje teme, uverljivost argumenata, koherentnost, originalnost, tako da je Nikola sve to pokazao na veoma visokom nivou, rekao je profesor Veselinović.

Nikola Petrović objašnjava da su na takmičenju bile ponuđene četiri teme za pisanje eseja i to na engleskom jeziku.

– Kroz teze i oslanjanje na stare filozofe, antičke i srednjevekovne, trebalo je da se složimo ili suprostavimo temi, da te svoje stavove objasnimo i na kraju da zaključimo našim mišljenjem, kaže Petrović koji je izabrao temu „Karakter je viši od intelekta”.

Po njegovim rečima ona „poduža” je jer je tu i ceo citat Ralfa Emersona iz njegove knjige „Američki Skolar„ (The American Scholar), koja je objavljena 1857, prenose Kolubarske.

– Suština mog rada, koji je imao tri hiljade reči, bila je da karakter gradi intelekt, način na koji razmišljamo, a na osnovu karaktera mi, zapravo, oblikujemo naš način razmišljanja. Samim tim, moraju biti ujednačeni, da zajedno evoluiraju i da se zajedno razvijaju, pojašnjava valjevski gimnazijalac.

On dodaje i da je ovu temu izabrao zbog toga jer se i sam suočavao sa pitanjem o sopstvenom karakteru i da li okolina može da ga promeni. Prema njegovom mišljenju, to pitanje sebi postavlja veliki broj njegovih vršnjaka u ovom životnom razdoblju.

Zahvaljuje svim profesorima koji su ga pripremali i koji su radili sa njim za ovo republičko takmičenje iz filozofije i koji su u značajnoj meri zaslužni za njegov uspeh.

Tekst u integralnoj verziji pročitajte na saltu Kolubarske.rs.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari