Medicinski fenomen iz Amerike 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Na današnji dan pre 80 godina, list Vreme piše o tome kako su na Badnji dan Crnogorci priredili pomen palim herojima u ratovima u Beogradu. List Pravda je preneo zanimljive priče iz rubrike „Zabavni deo“, među kojima se nalazi priča o Američkom medicinskom fenomenu.

U Crnoj Gori se Badnji dan kroz istoriju vezuje za nekoliko značajnih događaja.

Medicinski fenomen iz Amerike 2
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs

U želji da Badnji dan ostane trajno kao pomen velikim junacima, odbor Crnogoraca nastanjenih u Beogradu je priredio svečani prijem u Sabornoj crkvi u čast heroja iz Mojkovca, piše list Vreme.

Godina 1915. zabeležila je mnogo značajnih događaja, a povod ove svečanosti su dešavanja koja su obeležila Badnji dan.

U Medivskom zalivu potopljen je brod crnogorskih dobrovoljaca iz Amerike.

„Na Badnji dan 1915. godine, odigrana je poslednja bitka srpskog oružja pred austro-ugarsku okupaciju, znamenita bitka na Mojkovcu, čija je 25-godišnjica nedavno proslavljena“, piše list Vreme.

Događaj koji je otvorio „novu stranicu istorije srpske slobode“, a takođe i opevan u „Gorskom vijencu“ je istraga poturica u Crnoj Gori.

Početak svečanog prijema bio je u 10:30 časova prepodne.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Pravda prenosi priču iz Lujsvila o mladiću koji je postao medicinski fenomen i za koga su bili zainteresovani američki naučnici i lekari.

Naime, sedamnaestogodišnjak Edvard Salters primetio je da mu desna noga naglo otiče, zbog čega je otišao kod lekara na pregled. Lekari nisu mogli da utvrde dijagnozu, pa su ga poslali na kliniku.

Medicinski fenomen iz Amerike 3
Foto:Screenshot/Digitalna.nb.rs

Internisti na klinici, čak ni hirurzi nisu mogli da otkriju o kakvoj bolesti je reč.

Dok je Edvard ležao na klinici, njegovo stanje se pogoršavalo. Lekari su konstatovali da meso na njegovom telu postaje sve tvrđe, dok nije dostiglo tvrdoću kamena.

Usled skamenjenog mesa, on je izgubio moć kretanja, a na dodir nije osećao bol. Nije mogao ni hranu da uzima, pa su ga bolničari hranili veštačkim putem.

Najpoznatiji američki naučnici, zainteresovani za ovaj slučaj, došli su u Lujsvil da vide skamenjenog mladića.

Pošto je kameni sloj mesa počeo da se skuplja oko srca i želuca, svi oni su utvrdili da je potrebno pronaći lek, kako bi spasili mladićev život.

„Lekari su uvereni da je to neka sasvim nova bolest  i sada traže mogućnosti da mladiću pruže odgovarajući lek“ , piše list Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1941. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari