Mediji da se odupru senzacionalizmu 1Foto: LIdija Lazarević

Prestanite sa nadevanjem nadimaka ženama koje su preživele nasilje. Prestanite sa otkrivanjem identiteta. Objavljivanjem inicijala, godina i slikanjem kuća niste zaštitili identitet žrtve, rekla je Jovana Gligorijević, novinarka Vremena, na tribini o etičkom izveštavanju o nasilju prema ženama, koja je održana u zgradi Ujedinjenih nacija na Novom Beogradu.

Od srca bih vam savetovala da, pogotovo kada su onlajn mediji u pitanju, makar ove vesti koje se tiču femicida i rodno zasnovanog nasilja, isključujete komentare. To može da retraumatizuje žene koje su preživele nasilje, kazala je Gligorijević.

Nedostatak informacija, kao i prenošenje netačnih i nepotpunih informacija, otkrivanje identiteta žrtava i umanjivanje uticaja nasilja na fizičko i mentalno zdravlje žrtava samo su neki od motiva zbog kojih su „Novinarke protiv nasilja“ odlučile da ozbljno pristupe ovim problemima.

– Govorimo o gorućem problemu u našoj zemlji. Hajde da zaobiđemo senzacionalizam i da ne koristimo više te reči. Šokantan može da bude obrt na utakmici, ne može da bude ovo što se dešava ženama, naznačila je Iva Parađanin, autorka podkasta Tampon zona.

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, izjavila je da je odgovornost svih nas da ne ćutimo i da ne skrećemo pogled od nasilja nad ženama.

– Da ne prelazimo olako preko široko rasprostranjene relativizacije nasilja i senzacionalizma, već da koristimo svaku priliku da širimo svest o tome da je nasilje nad ženama najgori i najekstremniji oblik kršenja ljudskih prava, kazala je Janković.

Dodala je da je odgovornost medija u ovakvim slučajevima ogromna i da fotografije, TV snimci i tekstovi koji se objavljuju značajno utiču na to kako javnost posmatra nasilje nad ženama.

– Apelujem na novinare, novinarke, urednike i urednice da se u ovakvim slučajevima ne povode borbom za klikove, gledanost i tiraž već da imaju na umu da se radi o pitanju života za nečiju majku, sestru, ćerku…

Na pitanje imaju li novinari pristup pokrivalicama koje su senzibilisane, Igor Božić, programski direktor N1, naveo je da fotografije kojima ilustruju televizijske priloge o nasilju nad ženama imaju, ali da im nedostaje video materijal.

Aleksandar Đondović, glavni urednik Kurira, je na pitanje kako se donose odluke o tome na koji način će izveštavati o ovakvim temama, rekao da je „Kurir aktivno posvećen radu na unapređenju etičkih standarda“.

– Od uvođenja pozicije menadžera za etičke standarde 2019. godine, mi radimo na eduakciji naših zaposlenih o tome kako izveštavati u skladu sa Kodeksom, kazao je Đondović.

Dragan Kecman, glavni urednik magazina Story, tvrdi da, za razliku od svojih kolega, ne prati ovakva dešavanja iz sata u sat, već ima vremena da razmisli kako će ove teme da pokrije.

– Stav kog se držimo je da nikada ne dajemo priliku drugoj strani. Primetio sam da to drugi mediji rade. Uopšte ne želim da ulazim u to da li je istina ili nije istina. Čim neko prijavi nasilje ja sam siguran da je istina. S te strane smo obazrivi da nikada ne razgovaramo sa osumnjičenim i da žrtvi damo priliku da kaže svoju priču kada za to bude spremna, kazao je Kecman.

Diskusiju u organizaciji grupe “Novinarke protiv nasilja” i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) učestvovali su i Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a u Srbiji, Sanja Pavlović iz Autonomnog ženskog centra, Ana Manojlović, novinarka RTS. Inače, debata je deo projekta “Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji III”, koji uz podršku vlade Švedske i Srbije zajednički sprovode UNICEF, UNW, UNFPA i UNDP.

 Mediji da se odupru senzacionalizmu 2

Izložba

– Stereotipna slika na kojoj je u prvom planu ljut muškarac drži pesnicu, u drugom žena koja plače, žene samo vraća nazad na nasilje i ne daje im nikakve nade, poručila je Marija Janković, čija je izložba fotografija i ilustracija “Slikom do promene”, postavljena u zgradi UN na Novom Beogradu. Ove fotografije su dostupne za korišćenje novinarima besplatno putem sajta – novinarke protiv nasilja.

 

Disklejmer:

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje. 

Mediji da se odupru senzacionalizmu 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari