Mediji: U Vlasotincu protest protiv izgradnje mini-hidroelektrane na Rupskoj reci 1Ilustracija Foto: Shutterstock/Gerhard Pettersson

U Vlasotincu, ispred zgrade lokalne samouprave, meštani sela Dadince i aktivisti protestovali su danas protiv gradnje mini-hidroelektrane na Rupskoj reci.

Pokušali su, uz podršku narodnih poslanika, da ukažu na neregularno izdavanje građevinske dozvole za gradnju mini-hidroelektrane „Besko“, prenele su Južne vesti.

Niko od nadležnih nije izašao pred više stotina okupljenih, ali je pre protesta na sastanku sa predsednikom opštine Bratislavom Petrovićem bio poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

Jovanović je istakao da neće dozvoliti gradnju i da je spreman da barikadama odbrani Rupsku reku.

Iz opšine Vlasotince, je nakon sastanka, saopšteno da je Jovanović predložio da se dozvola za gradnju MHE „Besko“ privremeno stavi van snage, dok se ne utvrdi da li je u skladu sa propisima.

Predsložio je i da bude „van snage“ dok se ne sprovede javna rasprava o njenom uticaju na životnu sredinu.

U saopštenju je navedeno da je Petrović, na Opštinskom veću 12. decembra, odredio članove Veća zadužene za oblast urbanizma i životne sredine da izvrše nadzor nad radom nadležnog odeljenja.

Odeljenje za urbanizam opštine Vlasotince usvojilo je pre nekoliko dana zahtev privatnog investitora za početak gradnje treće mini-hidroelektrane na Rupskoj reci.

Južne vesti pišu da je to urađeno bez Studije o proceni uticaja na životnu sredinu i bez obzira na odluku Skupštine o zabrani gradnje mini-hidroelektrana na teritoriji cele opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari