Mediji: Ukrajinska vojska u borbama koristi jugoslovenske tenkove 1Foto: EPA/PETER OETZMANN

Ukrajinska vojska počela je da u borbama na istoku zemlje koristi nekadašnje jugoslovenske tenkove T-55S, koje je zajedno sa američkim borbenim vozilima pešadije Bredli uvrstila u 47. samostalnu mehanizovanu brigadu, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako navodi taj portal, reč je o tenkovskom bataljonu koji je prošle jeseni donirala Slovenija iz svojih viškova tenkova zaostalih iz vremena bivše SFRJ, koji su u međuvremenu modernizovani.

„Sada su na borbenoj obuci, koja je priprema za očekivanu ukrajinsku prolećnu ofanzivu, jedno pored drugog sredstva ratne tehnike dve ere. Jedno je tenk T-55 iz Hladnog rata, doduše modernizovan, i savremeno borbeno vozilo Bredli. Vremenski i tehnički raskorak nisu prepreka za uvežbavanje sadejstva tenkista i mehanizovane pešadije“, piše portal.

Slovenci su ukrajinskoj vojsci predali 28 komada T-55 kroz program kružne razmene – zauzvrat su dobili od Nemačke 40 taktičkih teretnih vozila firme MAN 8×8 nosivosti 16,5 tona i pet automobila cisterni za vodu.

Tenkovi T-55 bili su imovina JNA do 1991. godine, a zatim slovenačke oružane sile.

Obzirom da su bili zastareli, a Slovenci su imali ambiciju da zadrže jake tenkovske jedinice, 1995. godine ugovorili su sa izraelskim firmama Elbit i IMI program modernizacije. Na tenkovima preimovanim u T-55S ključni element modernizacije bila je ugradnja topa kalibra 105 milimetara britanskog porekla L7, sa cevi sa termičkim štitom.

Slovenačka firma Fotona izradila je sistem za kontrolu vatre koji je zasnovan na rešenjima sistema za modernizaciju jugoslovenskih tenkova M-84A. Komandir je dobio svoj osmatrački dnevno/noćni uređaj, a vozač periskop.

Šanse za preživljavanje tenka na bojištu povećane su ugradnjom eksplozivno-reaktivnog oklopa a na bokove je postavljen antikumulativni gumeni štit. Za zaštitu dimnom zavesom T-55S ima šest lansera granata punjenih belim fosforom.

Slovenci su 30 T-55S uveli u naoružanje 2002. godine u vreme kada se pripremala duboka reorganizacija slovenačke vojske u skladu sa potrebama pridruživanja NATO.

Pažnja je usmerena na borbena vozila sa točkovima i služba T-55S bila je kratka i nebitna i povučeni su iz naoružanja 2005. i konzervirani.

Ponuđeni su na prodaju, ali nikome nisu bili potrebni i samo je jedan primerak stigao do Bangladeša, a jedan u muzej u Pivki.

Ostalih 28 su u ukrajinskoj 47. mehanizovanoj brigadi, dobrovoljačkoj jedinici koja je određena za popunu tehnikom iz donacija članica NATO.

Zbog nedostatka tehnike, i ruska vojska je počela da vraća T-55 u upotrebu iz magacina.

Tenk T-55 je u naoružanje Sovjetske armije uveden 1958. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari