Medijska i novinarska udruženja i organizacije: čime se bave članovi značajne „medijske snage“ osim učešća u komisijama za dodelu javnih sredstava 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Da su organizacije koje se ističu da predstavljaju značajnu „medijsku snagu“, u proteklim godinama bile prepoznatljive isključivo kroz učešće u komisijama za dodelu javnih sredstava za unapređenje programskih sadržaja u medijima, a u ostalim temama ostale su nevidljive, istakli su u zajedničkom saopštenju medijska i novinarska udruženja i organizacije.

Nejasno je kako misle da njihovo učešće kako u radnim telima za bezbenost novinara i tako i u telima za unapređenje medijskog zakonodavstva može da se opravdava, kada javnosti nije poznato nijedno njihovo javno delovanje u vezi sa tim temama, navodi se u saopštenju.

„Ostaje nejasno na koji način su u proteklim godinama radili sa kolegama i koleginicama u medijima, gde su bili kada su novinari fizički ili verbalno napadnuti. A prilike za reagovanja imali su već i u ovoj godini: 21 evidentirani napad, verbalno nasilje i pritisak na kolege i koleginice nalazi se u bazi Nezavisnog udruženja novinara Srbije (od početka 2021. godine)“, istaknuto je u okviru saopštenja.

Oni su takođe istakli da „njihovo delovanje nije bilo vidljivo ni u pokušaju implementacije prethodne medijske strategije (mnogi od njih nisu ni bili registrovani tada)“, kao ni u brojnim akcijama koje su „relevantna novinarska i medijska udruženja i organizacije sproveli za svoje članove, ali i širu profesionalnu zajednicu“.

„Izaražavamo zabirnutost i zbog namere resornog Ministarstva da organizacijama i udruženjima koji u proteklom periodu nijednom se nisu oglasili, ili javno istupali svojim akcijama daje isti značaj, kao i onima koji već decenijama rade na unapređenju medijske i novinarske sfere“, navodi se u saopštenju.

U okviru saopštenja su pozivali resorno Ministarstvo i Vladu Srbije da „stanu na put kompromitaciji kako planova za unapređenje bezbenosti novinara tako i implementacije medijske strategije“.

Kao potpisnici ovog pisma našle su se Asocijacija medija, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i fondacija Slavko Ćuruvija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari