Medijska udruženja pozvala na akciju "Pet minuta gromoglasne tišine" 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ danas su pozvali sve novinare i medije da u nedelju, na Svetski dan slobode medija, u 11.55 isključe ton, zamrače ekrane i ćutke se pridruže akciji „Pet minuta gromoglasne tišine“.

Ako se navodi u saopštenju, akcija se održava kako bi nadležne i najširu javnost upozorili na izuzetno težak položaj novinarstva u Srbiji.

„Pozivamo medijske radnike da se zajedno suprotstavimo otvorenim i učestalim političkim i ekonomskim pritiscima i pretnjama odgovornom novinarstvu i da činimo sve kako bismo unapredili položaj i ugled novinarstva i vratili izgubljeno poverenje građana“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, temelj profesionalnog novinarstva je slobodno i objektivno informisanje građana i doprinos javnom kritičkom dijalogu u društvu, a odgovorni novinari i mediji ne smeju pristati da javni interes podrede propagandi i apologetici vlasti i da rade po diktatu i za račun političkih i ekonomskih moćnika.

U saopštenju se podseća da je na listi medijskih sloboda za 2020. godinu Srbija pala na 93. mesto, od ukupno 180 zemalja.

„U izveštaju Reportera bez granica potpuno opravdano se ukazuje da je posle šest godina vlasti Aleksandra Vučića opasno biti novinar u Srbiji“, ocenjuje se u saopštenju i dodaje da su kritički i istraživački novinari i mediji svakodnevno izloženi neprijateljskom tretmanu i pritiscima, pre svega vlasti, pa zatim i ekonomskih izvora.

U saopštenju se ukazuje i na sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca koji svoj težak i odgovoran posao obavljaju za „ponižavajuće plate, najniže među svim profesijama koje podrazumevaju visok nivo znanja i integriteta“.

Udruženja su u saopštenju ponovila zahtev da se rasvetle ubistva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, a nalogodavci i počinioci zločina da se privedu pravdi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari