Među finalistima svetskog takmičenja Hippo iz engleskog jezika i učenica beogradske OŠ "Duško Radović" 1Iskra Malinić Foto: OŠ "Duško Radović"

Iskra Malinić, učenica šestog razreda beogradske OŠ „Duško Radović“, plasirala se na svetsko Hippo takmičenja iz engleskoj jezika na kojem će, sa još devet učenika iz Srbije, predstavljati našu zemlju.

Iskrin put do svetskog finala nije bio lak. Prethodno je pobedila na evropskom takmičenju (u kategoriji Hippo 2) koje je u maju održano u Lido di Jesolu u Italiji. Na ovom takmičenju ukupno je učestvovalo oko 180 učenika iz 22 države.

Kada pitate Iskru šta joj je najveći utisak sa evropskog takmičenja najbojaće vam sve osim svoje pobede – more, lepe utiske koje nosi iz Italije koju je posetila prvi put, druženje sa decom koju je tamo upoznala, lepu i zabavnu atmosferu tokom trajanja takmičenja, a rezultat je, čini se, došao kao logičan sled stvari.

Jer ova devojčica, kako sama kaže, ne voli da radi ništa u čemu ne uživa. Zbog toga joj ni sviranje violine u muzičkoj školi koju pohađa paralelno sa redovnom školom nije napor i teškoća.

– Za ovo takmičenje sam se spremala sa nastavnicom u školi i vežbale smo testove koji su dostupnu na zvaničnom sajtu Hippo takmičenja. I prošle godine sam učestvovala na ovom takmičenju, ali je ono bilo onlajn i nisam se plasiralarala dalje od prvog kruga. Ovo takmičenje je jedino iz engleskog na koje sam išla do sada – kaže Iskra.

Na pitanje šta je bilo presudno da pobedi na evropskom nivou takmičenja u svojoj kategoriji Iskra odgovara:

– Mislim da mi je od velikog značaja bilo što sam se pripremala sa nastavnicom i što sam se trudila, ali takođe što se nisam značajno stresirala – kaže Iskra i dodaje da su joj porodica i prijatelji bili velika podrška, što joj je ulilo samopouzdanje.

Iskrin uspeh je utoliko veći jer engleski uči samo kroz redovnu nastavu. Prvi susret sa ovim jezikom je imala u kući i nikada nije išla na privatne časove.

– Engleski učim od malena. U porodici imam dobre poznavaoce engleskog, pa sam brzo shvatila osnove jezika. Dalje sam se zainteresovala i krenula da slušam stranu muziku, gledam strane serije i filmove i da razgovaram sa sestrom na engleskom – ističe Iskra, koja kaže da joj je lakše i da misli na engleskom „jer je sve u okruženju počelo da se modernizuje, a jezici su danas sve značajniji“.

Među finalistima svetskog takmičenja Hippo iz engleskog jezika i učenica beogradske OŠ "Duško Radović" 2
Foto: OŠ „Duško Radović“

Iskrina nastavnica engleskog Vesna Obradović objašnjava da se Hippo Olympiad, međunarodno takmičenje u znanju engleskog jezika kao stranog, u Srbiji održava već 10 godina.

– U početku su se takmičili učenici osnovnih i srednjih škola iz regiona nekadašnje Jugoslavije i Italije. Ove godine je na svim nivoima takmičenja bilo skoro 68.000 učesnika iz celog sveta, tačnije  iz 58 država, raspoređenih u šest starosnih kategorija. Naša škola „Duško Radović“ beleži devet godina takmičenja, tri plasmana za evropski nivo i ove godine prvo mesto u kategoriji Hippo 2, koje je osvojila učenica Iskra Malinić. Ovaj Iskrin veliki uspeh je iskra nade da se snovi ostvaruju – kaže Obradović.

Svetsko finale takmičenja će biti od 28. do 30. septembra u Rimu. Pozvano je 184 finalista iz 55 država, a sa mentorima i koordinatorima očekuje se ukupno oko 400 zvanica. O očekivanjima pred svetsku smotru znanja iz engleskog jezika Iskra govori na isti način – raduje se što će prvi put videti Rim i obići znamenitosti i druženju sa ostalom decom…Što se tiče samog rezultata poručuje da će dati sve od sebe da što bolje predstavi svoju školu i svoju zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari