Međugranični projekat Zrenjanina i Morohaloma stigao u završnicu 1Foto: grad zrenjanin

Međugranični projekat Skolar, koji sredstvima Evropske unije realizuju lokalna samouprava Morohalom u Mađarskoj i grad Zrenjanin u Srbiji trebalo je sa zrenjaninske strane da bude okončan završetkom Smeštaja za mlade istraživače, studente i đake prema projektu ove godine.

Sa pitanjem šta se dešava sa projektom obratili smo se lokalnoj samoupravi u Zrenjaninu, s obzirom da je 12. avgusta u deo objekta u Pupinovoj 12, preseljena Kancelarija za mlade Zrenjanina a da na zgradi smeštaja za mađarske studente i dalje stoji tabla „Skolar – SME“.

Na pitanje da li je smeštaj u Pupinovoj ulici počeo da se koristi za svoju prvobitnu namenu i da li dolaze studenti iz Mađarske, našem listu je odgovoreno da je projekat u toku i da grad obezbeđuje njegovu održivost.

„Smeštaj u Pupinovoj ulici je završen. Dolasci studenata iz Madjarske su bili organizovani u toku projekta, u periodu od novembra 2021. do aprila ove godine“, odgvoreno je iz odseka za LER i investicije, GU grada Zrenjanina.

Kako je dodato, od projekta Skolar SME se nije odustalo. Projekat se, po ugovoru, zvanično završava 30. avgusta ove godine.

„Kao korisnik Granta EU, grad Zrenjanin se obavezao da obezbedi održivost projekta. Kako je Kancelarija za mlade gradska služba, prostorije koje su rekonstruisane u okviru projekta dodeljene su joj na upravljanje nakon završetka projekta. Prostorije Centra su simbolično predate na upravljanje Kancelariji za mlade na dan mladih 12. avgusta ali će se iste početi koristiti tek nakon završetka projekta, odnosno od 1. septembra ove godine“, navedeno je u odgovoru.

Programom Skolar bile su predviđene 34 stipendije, po 17 za srpske i mađarske studente ili đake, gde bi svako po 6 meseci imao pravo na stipendiju, mentora i usavršavanje u oblasti privrede a u svakom mestu bi bio osposobljen po jedan objekat za njihov smeštaj.

Morohalom, kao nosilac projekta, planirao je gradnju hostela a Zrenjanin, kao partner, je adaptirao objekat u vlasništvu grada.

Prošle godine, u toku septembra 2021. godine, u Gradskoj kući u Zrenjaninu održana je konferencija povodom otvaranja projekta SKOLAR – SME, u okviru kojeg je najavljeno otvaranje Studentskog centra za učenike, studente i mlade iz Mađarske.

Konferenciji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, sa saradnicima, i zamenik gradonačelnika Morahaloma Kristi Ištvan, koji su nakon konferencije obišli radove na adaptaciji i sanaciji objekta u Zrenjaninu.

Tada je objavljeno da je ukupan budžet projekta 882.352 evra, da grad Zrenjanin obezbeđuje 436.176 evra, od čega se iz IPA projekta finansira 370.749 evra.

Projekat SKOLAR – SME

Projekat se sprovodi kroz partnerstvo Zrenjanina i mađarskog pograničnog gradića, poznate banje Morahalom, u okviru programa prekogranične saradnje IPA Intereg CBC programa, a glavni cilj projekta je da oba korisnika stvore program razmene iskustava za stipendiranje mladih koji će svoje školarine realizovati u drugoj zemlji, u kompanijama u kojima mogu steći iskustvo i znanje, i gde mogu uspostaviti radne veze.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari