Međunarodne organizacije za slobodu medija: Srbija jedno od najopasnijih mesta za novinare 1Foto: Stanislav Milojkovic

Međunarodne organizacije za slobodu medija danas su u poseti Beogradu kako bi obeležile 24 godine od ubistva novinara Slavka Ćuruvije, ali i upozorile na trenutnu klimu kada je reč o bezbednosti novinara jer „Srbija ostaje jedno od najopasnijih mesta za novinarski rad u Evropi“.

Srbija predstavlja jedno od najplodnijih terena u Evropi za tužbe protiv čuvara demokratije. Nekoliko javnih zvaničnika rutinski tuži novinare zbog njihovog kritičkog izveštavanja – uključujući podnošenje više slučajeva za istu publikaciju.

Proteklih meseci postignut je određeni napredak u kažnjavanju zločina nad novinarima i čini se da vlasti efikasnije gone nove napade na novinare, ali Srbija ostaje jedno od najopasnijih mesta za novinarski rad u Evropi.

Obnovićemo pozive aktuelnoj vladi i državnim vlastima da ispoštuju svoje međunarodne obaveze da zaštite bezbednost novinara sada kako bismo osigurali da se tako užasan zločin više nikada ne ponovi.

Poseta Beogradu događa se 24 godine od kada je Ćuruvija ubijen ispred svog stana 11. aprila 1999. godine i samo par nedelja nakon početka završnih saslušanja u ponovnom suđenju četvorici pripadnika državne bezbednosti optuženim za planiranje i izvršenje ubistva Ćuruvije, navode međunarodne organizacije.

Sada kada je pravda skoro na dohvat ruke, ova godišnjica je prilika da se razmisli o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Danas ćemo pokazati solidarnost sa njegovim voljenima, bivšim kolegama i svima koji nastavljaju borbu dužu od dve decenije da spreče nekažnjivost odgovornih za ovaj zločin, ističu te organizacije.

Presuda Apelacionog suda biće najznačajnija za slobodu medija i novinarstvo u savremenoj istoriji Srbije i služiće kao lakmus test za vladavinu prava i demokratiju u širem smislu.

Te organizacije navode da će razgovarati sa urednicima, grupama civilnog društva i vladinom radnom grupom kako bismo razmotrili trenutnu situaciju u vezi sa bezbednošću novinara u Srbiji.

Neprijateljstvo prema novinarstvu je podstaknuto ponašanjem visokih političkih zvaničnika, koje i dalje pokazuju premalo volje da osude napade na novinare i u mnogim slučajevima sami iniciraju verbalne napade.

Međunarodne organizacije koje su u poseti Beogradu su ARTICLE 19 Europe, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara(EFJ), Međunarodna federacija novinara (IFJ), Međunarodni institut za štampu (IPI), Osservatorio Balcani Caucaso Transeuropa, Reporteri bez granica (RSF), The Daphne Caruana Galizia Fondacija i SafeJournalists mreža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari