Brnabić: Borite se kao Vučićević za novinarsku profesiju, udruženja neće stati uz vas 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je večeras da se nijedno medijsko i novinarsko udruženje, kao ni Sindikat novinara Srbije, nisu oglasili povodom slučaja odlaska u zatvor vlasnika Informera Dragana Vučićevića.

 

Vučićević je u ponedeljak, 3. aprila otišao na izdržavanje zatvorske kazne jer je odbio da plati kaznu od 200.000 dinara po privatnoj tužbi novinara Jugoslava Ćosića zbog uvrede, ali je izašao dan kasnije, kada je njegova supruga uplatila taj iznos.

Premijerka je za televiziju Pink rekla da su se, za razliku od tog slučaja, novinarska udruženja oglasila kada je uhapšen urednik portala Srbin.info Dejan Zlatanović zbog izjave „Ko potpiše njega ubiše“ na protestu ispred Predsedništva Srbije i tražila njegovo puštanje na slobodu.

„Dakle pozivate na ubistvo predsednika (Srbije Aleksandra Vučića) – sve u redu, određena novnarska udruženja i sindikati će stati iza vas. Borite se kao Vučićević za novinarsku profesiju i dekriminalizaciju uvrede – nijedno novinarsko udruženje neće stati iza vas“, ocenila je Brnabić.

Ona je kazala da se novinarska udruženja ne slažu s uređivačkom politikom „Informera“ i dodala da je Srbin.info „tokom cele pandemije korona virusa plasirao dezinformacije o vakcini i samoj pandemiji“.

„Ugrožavali su desetine i stotine hiljada života ljudi. Za takvog čoveka oni su ustali i tražili da se oslobodi, iako je pozivao na nasilno rušenje ustavnog poretka. Za Dragana Vučićevića ne. Jedina je razlika što Dragan Vučićević misli da Aleksandar Vučić radi dobar posao, a Dejan Zlatanović je u koaliciji s njima zato što su svi protiv Vučića“, rekla je ona.

Na komentar voditeljke da su na televiziji Pink pustili spot u kome se kaže da je „uvreda svakodnevno sredstvo za rad pojedinih novinara Nove i N1“, a da je to ocenjeno kao „targetiranje“, Brnabić smatra da su te televizije „napravile kampanju kako bi sebe prikazali kao ugrožene“.

„Vi ste objavili nešto gde vi čak niste davali nikakav vrednosni sud“ – rekla je ona o spotu TV Pink i nastavila: „Dakle vi ste citirali. Kada se citira to što oni pričaju, prenese, objavi, pokaže, to je najgnusniji napad na njih. Ali kada na njihovim medijima slušate ovakve najružnije, najbrutalnije uvrede na račun predsednika, to je onda potpuno u redu“, rekla je Brnabić.

Član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije (SPS), advokat Toma Fila, ocenio je da je svima koji su protiv koalicije na vlasti, dozvoljeno i da ih psuju i da ih vređaju, dok „ovi s druge strane ne smeju da šušnu“.

„Ja zato govorim: Nije trebalo vršiti dekriminalizaciju klevete. Ako je bila uvreda, onda je morala i kleveta. Dekriminalizacija znači izbacivanje iz zakona“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari