U Srbiji će danas biti obeležen Međunarodni dan mladih, a centralnu manifestaciju pod sloganom „Aktiviraj se i ti“ u Banji Koviljači otvoriće državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin. U okviru programa biće prikazane i aktivnosti Fonda za mlade talente Srbije, Centra za karijerno vođenje i savetovanje, aktivnosti kancelarija za mlade i programa koji podstiče aktivizam i volonterizam među mladima „Mladi su zakon“.

Povodom ovog dana, Sekcija mladih Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ upozorila je da se zbog porasta siromaštva i nemogućnosti zapošljavanja sve više najobrazovanijih i budućih potencijala države odlučuje za odlazak u svet, gde ih, za razliku od Srbije lako prihvataju.

Sekcija ocenjuje da političari, koji uprkos obećanjima da će ukinuti partijska preduzeća nastavljaju da zapošljavaju svoje članove, „razvijaju apatiju kod mladih i izgradnju negativnih društvenih i moralnih vrednosti, suprotnoj odlikama savremenog demokratskog društva i uređene države“.

U svetu će tema obeležavanja Međunarodnog dana biti „Mladi i migracije“. Na taj način organizatori žele da ukažu na značaj migracija za razvoj društva i zajednice u celini, ali i da upozore i na eventualne rizike – diskriminaciju i izrabljivanje.

Generalna skupština UN odobrila je 1999. godine preporuku Svetske konferencije ministara zaduženih za omladinu da se 12. avgust proglasi Međunarodnim danom mladih. U Srbiji se taj dan obeležava od 2007. godine kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.