Međunarodni dan ponosa LGBT osoba: Prošle godine u Srbiji 83 protivpravna akta motivisana seksualnom orijentacijom i rodnim identitetom 1Foto: Jelena Diković

Danas se širom sveta obeležava Međunarodni dan ponosa LGBT osoba.

Na današnji dan 1969. godine počela je sada već čuvema Stounvolska pobuna u Njujorku.

Ova pobuna se smatra začetkom modernog pokreta za prava LGBTI osoba koje su ustale protiv surove policijske represije i sistemske diskriminacije i nasilja.

Na osnovu prikupljenih podataka prošle godine, Udruženje Da se zna! došlo je do sledećih zaklučaka:

* Tokom 2021. godine počinjena su i dokumentovana 83 protivpravna akta motivisana seksualnom orijentacijom i/ili rodnim identitetom, što je skoro 40 odsto više nego 2020. godine.

* Tri godine zaredom udeo maloletnika među prebroditeljkama_ima incidenata motivisanih mržnjom raste i u 2021. godini je dostigao 16 odsto ukupnih incidenata počinjenih nad pojedincima_kama.

* U 2021. godini je preko 80 odsto dokumentovanih incidenta bilo nevidljivo nadležnim institucijama.

* Svaki drugi neprijavljen slučaj nije prijavljen zbog nepoverenja u institucije u 2021.

Koordinator “EuroPrajda 2022” Goran Miletić izjavio je da se očekuje da gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić otvori “EuroPrajd” u Beogradu i podigne glavnu zastavu ispred Skupštine grada.

“Normalno je da prisustvuje gradonačelnik, ali nismo još razgovarali s njim. Ono što se minimalno očekuje od gradonačelnika jeste da otvori i podigne glavnu zastavu ispred Skupštine grada i pozdravi učesnike. To ćemo tražiti od njega, a da l’ će to biti moguće ne znam“, kazao je Miletić za agenciju Beta.

On je dodao da su na Prajd pozvani visoki zvaničnici Srbije, ali da nema najavu ko će to biti, jer Vlada još nije formirana, kao i da se nada se da će premijerka Srbije Ana Brnabić, ako ostane u Vladi, doći na Prajd.

“EuroPrajd 2022” biće održan od 12. do 18. septembra u Beogradu, kada se očekuje dolazak između 15.000 i 27.000 gostiju iz inostranstva.

Ovaj izveštaj naše udruženje izdaje već petu godinu zaredom, sa ciljem veće vidljivosti protivpravnih incidenata počinjenih nad kvir osobama, ali i sa ciljem zahtevanja odgovarajuće reakcije nadležnih institucija pri njihovom procesuiranju.

Budući da nijedna institucija u Srbiji ne vodi statistiku ove vrste, ovaj izveštaj predstavlja najbolji indikator o stepenu nasilja i diskriminacije sa kojom se suočavaju LGBT+ osobe u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari