Međunarodni dan žena: Žene i devojčice najčešće žrtve eksploatacije 1Foto: Pixabay/Erdmann-Crew

Na Međunarodni dan žena, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH podseća na višestruku ranjivost žena i devojčica, te da su najčešće žrtve trgovine ljudima i radne ekspolatacije.

Organizaciji Akcija protiv trgovine ljudima (ASTRA) u toku 2022. godine za pomoć se obratilo više od 200 žena od čega je četvrtina njih bila u direktnom riziku od različitih vidova ekspolatacije.

„Ekonomska ugroženost žena i diskriminacija na tržištu rada koje doživljavaju na više nivoa doprinosi tome da većina njih živi u neizvesnim okolnostima, bez mogućnosti štednje, planiranja. U prošloj godini, od 16 žena žrtava trgovine ljudima 5 njih je bilo maloletno u trenutku eksploatacije, a jedna od maloletnih žrtava je osoba sa smetnjama u razvoju”, navode iz ASTRE.

Kroz projekat „Zaštiti i podrži”, koji podržava globalni program Nemačke razvojne saradnje „Migracije za razvoj“, ASTRA je pružila 626 usluga ženama.

Tu spadaju: psihosocijalna i informativna podrška, upućivanje dopisa institucijama, pravna pomoć, smeštaj za hitne slučajeve, medicinska pomoć, obezbeđivanje obrazovnih kurseva, terenska podrška u komunikaciji sa institucijama, prevod potrebne dokumentacije.

„Prilikom pružanja direktne pomoći žrtvama trgovine ljudima, uvek se vodi računa o njihovim najboljim interesima i individualnim potrebama. S obzirom na činjenicu da su ove osobe prošle kroz traumatično iskustvo trgovine ljudima, važno je da se svaki pojedinačan slučaj vodi prema individualnom planu oporavka, uz poštovanje tempa koji je prilagođen svakoj klijentkinji pojedinačno i u skladu sa njihovim potrebama, kapacitetima i željama”, navode iz ASTRE.

ASTRA SOS telefonska linija + 381 11 785 0000 jedina je akreditovana linija ove vrste u Srbiji, specijalizovana za problem trgovine ljudima. Usluge dostupne žrtvama trgovine ljudima i njihovim porodicama putem ASTRA SOS linije uključuju savetovanje i podršku u procesu traženja, identifikacije, oporavka i reintegracije; medicinsku i psihološku pomoć; i pravnu pomoć.

ASTRA je razvila mobilnu aplikaciju posvećenu blagovremenom informisanju osoba u riziku Rad na sigurno / Safe at Work .

Namena aplikacije je da se potencijalne žrtve na vreme, pre stupanja u rizičan radni odnos, informišu i zaštite, ili ukoliko su već u situaciji eksploatacije, znale kome da se obrate za pomoć.

GIZ, u okviru globalnih programa „Migracije za razvoj“ i „Migracije i dijaspora“ kontinuirano radi na jačanju kapaciteta žena i njihovom osnaživanju. Ovi programi deo su deo šire inicijative nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koja promoviše održivu reintegraciju povratnika i ostanak u matičnoj zemlji stvaranjem mogućnosti za dostojanstven rad i život u njoj, a GIZ ih sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari