Mada je Skupština Srbije pre tri dana usvojila izmene i dopune Zakona o sudijama, Zakona o javnom tužilaštvu i Pravosudnoj akademiji, na pomolu su nove izmene pomenutih zakona.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Izmenama i dopunama Zakona o sudijama i Zakona o javnom tužilaštvu propisano je da jedino polaznici početne obuke Pravosudne akademije ne moraju da polažu ispit pred Visokim savetom sudstva i Državnim većem tužilaca, dok svi drugi kandidati, uključujući i sudijske i tužilačke pomoćnike i advokate, moraju da polažu test kojim će biti utvrđivana stručnost, osposobljenost i dostojnost za sudiju ili tužioca.

Kako kaže Nina Nicović, predstavnica Asocijacije pravosudnih savetnika Srbije, uprkos nepodeljenoj podršci stručne javnosti, parlament je usvojio kritikovane odredbe koje se odnose na to da se ponovo daje privilegovan status polaznicima Pravosudne akademije prilikom konkurisanja na mesto sudije ili javnog tužioca.

– Imali smo sastanak sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem i zaključeno je da bi trebalo da se osnuje radna grupa koja bi donekle popravila takvo rešenje. Mi ćemo učestvovati u toj radnoj grupi – ističe Nicovićeva. Ona objašnjava da je sa ministrom i njegovom pomoćnicom Nelom Kuburović, kao i predstavnikom Visokog saveta sudstva, dogovoreno da će sredinom januara biti osnovana radna grupa koja bi trebalo da izradi pravilnik za prvi izbor sudija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.