Teško je za mene da stojim na ovom mestu gde se nalazite licem u lice sa užasom koji jedan čovek može učiniti drugom čoveku – izjavio je predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, pošto je juče obišao područje masovne grobnice u Tomašici kod Prijedora, najveće dosad otkrivene masovne grobnice u BiH nakon minulog rata, javila agencija Anadolija.

U kratkom obraćanju novinarima, Meron je kazao da se iskreno nada da će rad Haškog tribunala i nacionalnih sudova u regionu dovesti pred lice pravde učinioce zločina i ponuditi makar mali stepen, kako je rekao, utehe za preživele i familije ubijenih. Meron se sastao sa porodicama žrtava zločina počinjenih na području Prijedora okupljenih u Udruženju građana „Izvor“.

Predsednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“ Mirsad Duratovićrekao je Meronu da je zabrinjavajuća činjenica da se u Prijedoru više od 20 godina ćutalo o postojanju ove masovne grobnice. On je istakao da do sada niko nije odgovarao za ubistvo blizu 2.200 prijedorskih Bošnjaka i Hrvata, te naveo da su sve dosadašnje presude izrečene za zatvaranje i mučenje u logorima.

Duratovićje kazao da očekuje da će, pošto je otkrivena masovna grobnica u Tomašici, biti dovoljno dokaza da se tokom suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću dokaže da je na području Prijedora tokom maja 1992. godine počinjen genocid nad nesrpskim stanovništvom.

Ekshumacije na lokalitetu Tomašice počele su pre tri meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari