Mesne zajednice su poprište političkih igara 1Zrenjanin Foto: M.P.

Srbija ima 174 jedinice lokalne samouprave i oko 3.000 mesnih zajednica, prema podacima Stalne konferencije gradova, gde bi građani trebalo neposredno da odlučuju o njima važnim pitanjima.

Ipak, potvrđuju najnoviji izbori za savete i nadzorne odbore koji se održavaju na području Vojvodine. Kako je upozorila Skupština slobodne Srbije, koja poziva građane da se uključe u rad ovih tela, mesne zajednice koriste se kao izborni štabovi naprednjaka.

Retka mesta gde su građanski kandidati odneli pobedu ili uopšte ušli u sastav mesnih kancelarija, poput Sutjeske, Boke, Banatske Dubice ili Šurjana u opštini Sečanj, sada su pod reflektorima vlasti koja ne prašta ovakve „greške“.

Iako vlast tvrdi da opozicija može da se raduje pobedi u malom broju opština, podatak da je ukupna izlaznost u opštini Sečanj na mesne izbore bila 43,7 odsto kao i da birači iz Boke i Sutjeske čine 22 odsto birača opštine Sečanj od ukupno 10.605 birača na nivou cele opštine, bacaju drugačije svetlo.

Situacija u obližnjem Zrenjaninu je monolitnija, gde jedva da se našao neki građanski kandidat za mesne izbore održane 23. maja, dok je u mesnoj zajednici Mužlja svih 11 kandidata iz redova Saveza vojvođanskih Mađara.

U zrenjaninskim selima, ipak, građanskim kandidatima uspelo je da se ponegde provuku. U Tarašu je prošao jedan Ligaš, u Orlovatu jedan građanski kandidat, u Mihajlovu troje kandidata iz redova SVM, u Melencima, Jankovom Mostu i Belom Blatu isto po jedan građanski kandidat, dok je u Kinićaninu u sastav MZ ušao jedan SPS kandidat.

Prema zbirnim podacima Izborne komisije, od ukupno 197 mesta u mesnim zajednicama 178 mesta pripalo je kandidatima SNS, dok je ostala mesta zauzelo 19 ostalih kandidata.

Ili kako je vlast objavila, od 162 mesne zajednice u Vojvodini naprednjaci su do sada osvojili 157. Ipak, mesni izbori još uvek nisu gotovi, glavna bitka između vlasti i građana očekuje se 13. juna u Novom Sadu, gde će se birati članovi za 46 mesnih zajednica.

U ovom gradu je pokrenuta Inicijativa za mesne zajednice, i nizom aktivnosti pozivaju se građani da učestvuju na mesnim izborima. Pokrenut je portal – www.mesnezajednice.rs – koji informiše građane o mesnim zajednicama kao važnim institucijama mesne samouprave u lokalnim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari