Meštani 47 kuća u knićanskim selima već tri decenije nemaju vodu: Priključak platili, pojedinci vodu nisu dobili 1Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Tri decenije, 47 kuća u knićanskim selima Vučkovica, Zabojnica i Sumurovac nemaju vodu. Meštani kažu da su potpisali ugovor sa kragujevačkim vodovodom i platili priključak, ali ga nisu i dobili. Da bi problem meštana bio rešen, u vodovodu kažu da Opština Knić treba da plati oko 400.000 evra.

Još 1995. godine mesne zajednice Dragobraća, Zabojnica i Dubrava sa kragujevačkim vodovodom zaključile su ugovor o udruživanju sredstava i izgradnji crpne stanice i rezervoara Lipe. Iako su, kako tvrde, priključak platili, pojedini domaćini vodu nisu dobili.

Bojan Nešić iz Zabojnice ističe da je najveći problem bunar koji je presušio. „Imao sam i papriku i krastavce, sve sam to batalio“, dodaje Nešić.

Predrag Miletić iz Vučkovice kaže da se njegova deca kupaju kod bake i deke u Đuriselu. „To je treće selo odavde, udaljeno nekih sedam-osam kilometara. Dole peremo veš.“

Vodu za piće kupuju, snalaze se kako znaju i umeju, a najteže je, kažu, za stoku, od koje mnogobrojni domaćini žive, piše RTS.

„Svaki dan iz bunara, odnosno sa izvora, uzimamo oko 10.000 litara vode da bismo naopojili krave. Pitamo se samo šta će se desiti kada presuši“, kaže Milan Parezanović iz Zabojnice

Milan Milićević iz istog sela naglašava da će krave morati da proda pošto-poto, ukoliko gradska voda uskoro ne stigne.

Prema ugovoru, kragujevački vodovod uradio je hidrotehničku infrastrukturu, na koju su, kažu, priključena domaćinstva koja su podnela zahtev.

Pošto Gornja Vučkovica, Zabojnica i Sumurovac nisu odmah imali mogućnosti, nije urađen projekat, pa je 47 kuća ostalo bez vode, objašnjava predsednik MZ Vučkovica Radoslav Zimonjić.

Da bi problem meštana bio rešen, u vodovodu kažu da Opština Knić treba da plati oko 400.000 evra.

Nebojša Jakovljević, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Kragujevac, navodi da je potrebno da se postojeći rezervoarski prostor proširi za 200 metara kubnih, da se izgradi nedostajuća vodovodna mreža i pribavi nova oprema.

Najvažnije je da se izgradi nova trafostanica, jer postojeći kapaciteti ne omogućavaju priključenje novih pumpi, ističe Jakovljević.

Pokrenut je i postupak na sudu, a na meštanima je da dokažu da su platili priključak, jer u arhivi vodovoda ta evidencija ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari