Meštani borskih sela: "Ako treba životima da branimo imovinu, spremni smo i da štrajkujemo glađu" 1Foto: M.S.

Meštani sela oko Bora pokušali su u subotu da dođu do Beograda, da iskažu nezadovoljstvo zbog ponašanja kompanije Ziđin, ali su sprečeni od strane policije da dođu do prestonice. Oni kažu da od protesta ne odustaju, i sledeće nedelje planiraju da opet odu za Beograd.

U subotu su dvadesetak meštana Slatine, Metovnice i Krivelja krenuli za Beograd minibusom kako bi ispred ambasade Kine izrazili nezadovoljstvo, koje im je, kako oni kažu, Ustavom zagarantovano, ali je policija njihov minubus zaustavila kod Paraćina, i nakon vanrednog tehničkog pregleda, isključila iz saobraćaja.

Prema rečima Miodraga Živkovića iz Slatine kod Bora, kod njih je nezadovoljstvo veliko.

“Kinezi ne poštuju zakon. Ove je već prešlo u njihovu samovolju, i nepoštovanje zakona Srbije. Ovo je bukvalno njihovo samovlašće, pošto ulaze na naše posede, zatvaraju puteve, to je zlo”, ističe on za Danas i dodaje:

“Zbog takvog njihovog ponašanja nas dvadesetak je krenulo minubusom za Beograd, da bez vređanja, dostojanstveno, izrazimo nezadovoljstvo ispred ambsadae Kine, kako se njihovi sugrađani ponašaju kod nas”.

On ističe za Danas, da su se dan ranije dogovorili sa ekološkim organizacija da ih sačekaju u Beogradu, i da ih podrže na protest ispred ambasade Kine.

Meštani borskih sela: "Ako treba životima da branimo imovinu, spremni smo i da štrajkujemo glađu" 2
Foto: M.S.

“Međutim kod Paraćina, tri patrole policije zaustavile su naš minibus i poslali ga na vanredni tehnički pregled. To je sve trajalo oko tri sata. Bila nam je užasno hladno, a i vremenom smo postali gladni”, ističe on naš sagovornik.

Prema njegovim rečima policija nikog drugog nije zaustavljala osim njih, i da je kontrola minubusa trajala oko sat i po, nakon čega su ih poslali na vanredni tehnički, a da su se svi putnici osećali poniženo.

Takođe on ističe da je minibus imao svu potrebnu dokumentaciju, i da nije bilo razloga da se isključuje iz saobraćaja, ali da je policija morala tako da postupi, pošto su verovatno imali takvo naređenje.

“Od vozača smo saznali da ovaj minibus redovno vozi Kineze od aerodroma u Beogradu do Bora, i da do sada nikada nije imao problema, što nas dovodi u sumnju da je ovo sve urađeno da budemo sprečeni da odemo u Beograd, da iskažemo nezadovoljstvo”, kaže Živković.

Pošto su bili sprečeni da nezadovoljstvo iskažu tamo gde su krenuli, kada su se vratili u Bor, protest su održali ispred Skupštine grada Bora.

“Smatram da u ovoj državi ima dosta pameti da više ljudi svoja prava ne ostvaruju protestima i pištaljkama, već na kulturan način, ali sa nama niko ne želi da razgovara. Mi planiramo da opet odemo za Beograd i iskažemo svoje nezadovoljstvo, pošto predstavnici vlasti iz Bora sve znaju, ali se bojim da oni ne obeveštavaju vrh države. Strah me je da njima dostavljaju lažne podatke o ekologiji”, kaže sagovornik Danasa i dodaje:

“Moj deda je pešice prešao Albaniju i otišao u Solun, u svinjskim opancima, pa možemo valjda i mi do Beograda. On je branio Srbiju ali ovo sada nije to ta Srbija za koju se on borio”.

Zaviša Žurž iz Metovnice kaže za Danas da je on dugi niz godina aktivista za prava Vlaha, ali da se u poslednjih par godina uključio u rešavanje ekoloških i egzistencijalnih problema građana Bora.

Meštani borskih sela: "Ako treba životima da branimo imovinu, spremni smo i da štrajkujemo glađu" 3
Foto: M.S.

“Počeo sam kao zaštitnik Vlaškog govora i kulture, a evo sada sam zaštitnik kuća, imanja i života naših komšija i prijatelja”, ističe on.

Prema njegovim rečima od kada su Kinezi preuzeli rudnik u Boru, stiče se utisak kao da su okupirani od strane Kineza.

“Oni ne poštuju nikakve zakone, nikakva prava. Za njih bukvalno zakon ne postoji. Pokušavali smo mesecima da sa njima održimo neki sastanak ali nikada se nisu pojavili, niti nas udostojili da razgovaramo”, objašnjava naš sagovornik.

Zaviša je kazao i to, da se prilikom jednog sastanka, pojavio jedan Kinez ali bez osobe koja je trebalo da prevodi o čemu oni pričaju, tako da je za njega taj sastanak bio dosadan, i da se umalo nije uspavao.

On kaže, da su za Beograd krenuli, pošto višemesečni zborovi u selima oko Bora nisu urodili plodom, a samovolja Kineza se pojačavala.

“Kod Paraćina nas je sačekala blokada. Dok je policija pregledala minibus, i uputila na vanredni tehnički pregled, mi smo stajali na otvorenom više od tri sata, a sa nama je bilo dete od 15 godina, kao i stariji bračni bar”, kaže naš sagovornik.

On kaže da je policija bila maksimalno korektna, i videlo se da im nije prijatno, ali verovatno su imali takvo naređenje i morali su tako da postupe.

“Mi smo razočarani u državu Srbiju, i našu lokalnu samoupravu. Živiš u svojoj državi, dočekaš starost na svom ognjištu, i onda dođe neko da te iseli bez objašnjenja”, ističe Zaviša Žurž.

Sagovornik Danasa kaže da je uvek bio lokalpatriota, ali prvi put je poželeo da se iseli sa svog imanja, i sada shvata svoje prijatelje koji su se već iselili.

“Mi svakako nećemo odustati. Sve što je u zakonskom okviru mi ćemo pokušati da uradimo, pošto ovo više šta nam rade nema nikakvog smisla i država ne može ovako da se ponaša. Ako treba životima da branimo imovinu, spremni smo i da štrajkujemo glađu”, zaključio je on.

Jović Slavka iz sela Slatina kaže za Danas da su joj 2017. srušili pojatu, i posekli drveće, i da od tada više nije tamo bila, i da je to jedan od razloga zašto je sa ostalim meštanima krenula za Beograd.

Meštani borskih sela: "Ako treba životima da branimo imovinu, spremni smo i da štrajkujemo glađu" 4
Foto: M.S.

“Ja sam poljoporivrednik, i da li su nam ponudu da otkupe našu zemlju, ali smo mi to odbili, pošto nam cena nije odgovarala. Iz Vlade Srbije nam je rečeno da dok se ne dogovorimo oko cene niko ne sme da uđe na naš posed, ali dan kasnije je stiglo pismo od Vlade da mogu da uđu, a Kinezi su već preko noći ušli na naš posed”, objašnjava ona.

Kako ona ističe za Danas, pojata gde su čuvali stoku, gurnuta je sa imanja, dok su voćke, kao i 12 oraha, posečeni.

“Ja sam pošla za Beograd da vidim ko laže, a ko govori istinu. Kinezi kažu da im je Vlada Srbije odobrila ulazak na naš posed, a ja taj dokument nisam videla”, objašnjava Slavka.

Prema njenim rečima ona se mnogo razočarala u državu, pošto oseća da država ne brani svoje građane, već se stiče utisak da radi protiv njih.

“Vlada kao da radi protiv nas, i da podržava Kineze. Nismo mi otišli u Kinu, već su oni došli kod nas. I Kinezi treba da nas poštuju, kao žitelje ovih sela, a mi jedan po jedan od tolikog imanja koje posedujemo, postajemo socijalni slučajevi”, zaključila je naša sagovornica.

Meštani Metovnice, Slatine, Krivelja, Oštrelja i ostalih sela oko Bora, kazali su da od puta za Beograd neće odustati, i planiraju da sledeće nedelje odu ispred ambasade Kine, i iskažu svoje nezadovoljstvo ponašanjem Ziđina u Boru i okolini.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari