Meštani odlučuju o projektima 1

U mačvanskom selu Štitar u toku su radovi na rekonstrukciji ambulante. To je najvažniji deo projekta za koji su se meštani opredelili tokom referenduma u maju mesecu.

Zgrada je bila u lošem stanju, krov je prokišnjavao, a tokom rekonstrukcije biće zamenjena električna instalacija, ugrađene nove pločice, sanirani vlažni zidovi.
Radovi će biti završeni za deset dana, čime će biti rešen jedan od većih problema ovog sela. Meštanima je na raspolaganju 800.000 dinara koji su oni uplatili na ime poreza na imovinu. Deo sredstava biće iskorišćen i za uređenje pešačke zone, šljunčenje malskih puteva kao i čišćenje Mačvanskog kanala.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je saradnicima obišao radove, istakao je da će sve što su građani izglasali na referendumu biti i realizovano. Štitarci su prvi organizovali ovogodišnji referendum i vrlo brzo izveli potrebne radove, što je primer dobre prakse On je podsetio da se u Srbiji jedino na području grada Šapca građani izjašnjavaju o najznačajnijim projektima, a ne da to radi jedan čovek. Neshvatljivo je da se to radi u 21. veku, pa na primer projekat bude izgradnja kućica za vrapce. Građani ne mogu da pogreše, jer znaju šta im je najvažnije, rekao je Zelenović.

Na prošlogodišnjem referendumu izjašnjavali su se meštani 24 sela o projektima vrednim 36 miliona dinara. Uskoro počinje predlaganje novih projekata a o tome će se izjasniti svih 100.000 birača u 60 gradskih i seoskih mesnih zajednica. Oni odlučuju o raspodeli dva miliona evra. Zbog ovakvog načina izjašnjavanja na seoskom području uplata poreza je utrostručena, a gradska uprava i na druge načine ulaže u razvoj sela i izgradnju infrastrukture. Pored ostalog u Štitaru će na osnovu sredstava solidarnosti biti asfaltirana najduža ulica u Mačvi, oko 1850 metara, a ukupna vrednost radova je oko pet miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari