Meštani Pakovraća nastavili blokadu puta i firme za proizvodnju betona 1Foto: Katarina Pantelić

Meštani sela Pakovraće kod Čačka nastavili su i danas s blokadama kojima su više od mesec dana zaustavili izgradnju deonice autoputa Preljina-Požega zahtevajući da im se isplati zemlja koja je oduzeta za izgradnju tog puta.

Oni su blokirali, 17. dan zaredom, regionalni put za vozila izvođača radova na izgradnji autoputa, dok ostala vozila propuštaju i 37. dan firmu koja proizvodi beton za izgradnju tog puta.

Meštani Pakovraća su rekli agenciji Beta da neće odustati od blokada dok im ne bude isplaćena oduzeta zemlja po presudama Opštinskog suda i da očekuju da Javno preduzeće (JP) „Putevi Srbije“ odustane od žalbi pred Višim sudom na presuđenu cenu za oduzetu zemlju.

Time bi se sudski procesi meštana Pakovraća s državom zbog oduzete zemlje, koji traju više od dve godine, okončali.

Opštinski sud je presudio da se meštanima Pakovraća zemlja, koja im je oduzeta za izgradnju autoputa, isplati po ceni od 1.200 do 1.400 dinara po kvadratnom metru, na šta su JP „Putevi Srbije“ uložili žalbu Višem sudu.

Prema rečima meštana prvobitna cena koja im je ponuđena za kvadratni metar oduzete zemlje bila je od 30 do 200 dinara, zbog čega su se oni žalili.
Meštani podsećaju da ih je u utorak na blokadi posetila državna sekretarka Ministarstva građevine Milana Rakić koja im je saopštila da se još uvek radi na rešavanju njihovih zahteva i da ne može da kaže kada će oni biti rešeni.

„Dok naši zahtevi ne budu ispunjeni mi nećemo odustati od blokade“, rekao je agenciji Beta jedan od svakodnevnih učesnika blokada u Pakovraću.

Meštani Pakovraća i dalje traktorima i drugim vozilima blokiraju ulaz u firmu „Cemprom“ koja proizvodi beton za izgradnju auto-puta. Blokadu su počeli pre 37 dana jer su i pored toga što im nije isplaćena oduzeta imovina dobili rešenja o rušenju 10 kuća koje se nalaze na trasi auto-puta i prinudno iseljenje nekoliko porodica koje su ostale da žive u tim kućama.

Prema njihovim rečima, protest su proširili na blokadu regionalnog puta zato što im se posle 20 dana blokade firme „Cemprom“ niko od nadležnih nije obratio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari