Meštani Rakite nastavljaju proteste, najavljuju i štrajk glađu 1Arhivska fotografija Foto: N1

Na dan planinarske akcije „Uspon na Ruj“, u subotu 22. juna, meštani Rakite, nakon silaska planinara sa planine, održaće protest sa samo jednim zahtevom – vađenje cevi iz Rakitske reke po rešenju Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Planinarsku akciju i okupljanje više stotina ljudi u selu, meštani će iskoristi da ukažu na svoj problem sa izgradnjom vodozahvata za mini-hidroelektranu, a kako kaže predsednik Saveta mesne zajednice Desimir Stojanov, protest neće remetiti planinare i organizaciju.

Imaćemo više govornika. Najverovatnije će se iskristalisati neki novi zahtevi nakon toga. Sešćemo i dogovorićemo se. Nećemo remetiti planinare, oni će doći da vide predivnu prirodu i odmore od svog posla – kaže Stojanov.

Jedna od opcija je, dodaje Stojanov, radikalizacija protesta i odlazak ispred Predsedništva Srbije u Beograd.

Postoji mogućnost da idemo za Beograd da štrajkujemo glađu ispred Predsedništva. To je poslednja opcija, ali nekako moramo da nateramo državu da radi svoj posao i da poštuje svoje odluke – kaže Stojanov.

Ipak, o tome će se više znati nakon subotnjeg protesta, a Stojanov očekuje veliki broj planinara i ljubitelja prirode u selu koje svake godine oživi na dan „Uspona na Ruj“, prenose Južne vesti.

Podsetimo, jedan od prvih protesta u Rakiti desio se prošle godine, takođe na dan kada se održavala međunarodna planinarska akcija, a zbog toga što, i pored presude drugostepenog organa, Ministarstvo za zaštitu životne sredine nije pokrenulo postupak za vađenje cevi iz Rakitske reke, ekološki aktivisti krenuli su sa svakodnevnim protestima u selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari