Meštani sela Buljane kod Paraćina i po tri dana nemaju struju 1Foto: Pixabay/Jarmoluk

Meštani sela Buljane kod Paraćina već godinama muče muku zbog čestih nestanaka struje koji umeju da traju i do tri dana.

Osim što su prinuđeni da se snalaze i žive bez električne energije, imaju problem i sa količinom napona kada stuja dođe, što dovodi do nepopravljivih kvarova na različitim uređajima, istakla je čitateljka Marina Radošević u pismu koje je uputila redakciji lista Danas.

„Moje domaćinstvo je ostalo bez televizora, fiksnog telefona, STB uređaja iz MTS paketa. Nisam jedina, u celom selu je stradalo mnogo uređaja zbog toga. Želim da ukažem na nešto što se dešava ne samo meni, pojedincu, već celoj jednoj zajednici koja zaslužuje da živi koliko toliko normalno u ovim teškim vremenima“, smatra Marina.

Kako kaže, meštani se osećaju kao da im Elektrodistribucija daje milostinju, a oni su korisnici koji redovno izmiruju sve obaveze.

Ističe da nije reč o nedaćama koje su ih skoro zadesile, već da to traje godinama, a nadležni su se, kako objašnjava, oglušili na žalbe i molbe korisnika usluga.

„Zamislite da živite u mestu gde bez obzira da li sija sunce, duva vetar, i onaj najslabiji povetarac, ili pada kiša, i ne mora da bude oluja, a struja nestane. Bili smo i po više od 26 sati bez električne energije, pa i po tri dana i Elektrodistribucija nije i dalje rešila i otklonila naše probleme“, rekla je naša čitateljka.

I dok se meštani sela Buljane bore sa mrakom, stalno strahujući od nestanka struje, iz Elektrodistribucije Srbije za naš list kažu da aktivno rade na rešavanju problema, kao i da je sada situacija mnogo bolja i lagodnija za žitelje nego ranije.

„Sadašnja situacija sa napajanjem kupaca električnom energijom na izvodu Buljane je znatno bolja nego pre nekoliko godina, ali postoji mogućnost da se ona još više poboljša i zbog toga se u narednom periodu i planiraju navedena ulaganja“, navodi se u odgovoru koji smo dobili.

Kako nadležni tvrde, problem je u dužini dalekovoda koji napaja pomenuto, ali i okolna sela. Objašnjavaju da zbog toga i terena na kojem se nalazi povremeno dolazi do ispada dalekovoda.

„Prošle godine ugrađene su dve vakumske rastavne sklopke na izvodu Buljane i one su pod sistemom daljinskog upravljanja od februara ove godine. U 2020. godini je započeta i odrađena prva faza rekonstrukcije dalekovoda u izletištu Grza, a tokom 2022. godine očekuje se i druga faza rekostrukcije čime bi bilo rekonstruisano oko pet kilometara dalekovoda, na kojem se i najčešće dešavaju ispadi“, objasnili su iz Elektrodistribucije.

Kako kažu, planirano je još radova za ovu godinu. Aktivnosti na otklanjanju problema započete su još 2018. godine, ali još uvek nisu završene.

Za to vreme, meštani su bez struje i sada im samo ostaje da čekaju da vide da li će Elektrodistribucija da uradi rekonstrukcije koje su obećane iako su žitelji odavno izgubili poverenje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari