Mesto novinara je na protestu 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Suzana Vasiljević, savetnica za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, izjavila je juče da niste nezavisan novinar ako idete na proteste na kojima se šalje politička poruka.

„Neki novinari tvrde da su nezavisni, a idu na mitinge opozicije“, precizirala je Vasiljević.

Kolege sa kojima smo razgovarali, savetnici su odgovorili pitanjem – kako da izveštavamo ako nismo na licu mesta? Jedini koji se u potpunosti saglasio sa izjavom Vasiljević jeste glavni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević, koji nam je čak citirao i Kodeks novinara Srbije.

Urednica u Vremenu Jovana Gligorijević, koja redovno izveštava sa društvenih i političkih događaja, kaže za Danas da Suzana Vasiljević apsolutno nije u pravu.

– Volela bih da me savetnica posavetuje kako da izveštavam sa protesta ako ne odem na njih. Ne znam, možda treba da čekam da mi stigne saopštenje od nje, pa to da prenesem i onda sam kao nezavisna? Drugo, ne znam da li je savetnica obaveštena da i novinari imaju pravo glasa na izborima, samim tim i na politički stav. Da učestvujemo na protestima ne brani nam ni vera ni profesionalna etika – ukazuje Gligorijević. Ona dodaje da odbija pozive da govori na protestima, jer misli da onda gubi kredibilitet da o njima izveštava, „ali to je samo moj lični stav, a kolege mogu i umeju da odlučuju u svoje ime“.

Sa druge strane, glavni urednik Srpskog telegrafa Milan Lađević saglasan je sa Suzanom Vasiljević, citirajući Kodeks novinara Srbije: „Otvoreno zalaganje za jednu političku stranku ili opciju nespojivo je sa novinarskom profesijom“. Srpski telegraf je, inače, u samom vrhu štampanih medija po broju prekršaja Kodeksa, na koji se njihov urednik poziva.

– Oni koji protestuju u organizaciji lidera SZS znači da podržavaju njihovu politiku. I sami lideri SZS su izjavljivali da su organizovali proteste. Inače, članica SZS Jelena Anasonović se proglasila za jednog od vođa protesta. Tako da je ta teza Suzane Vasiljević apsolutno tačna – naglašava Lađević za Danas.

Glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk podseća da je posao novinara da izveštava.

– Da bi znao o čemu se radi, u ovoj zemlji danas, zahvaljujući medijima koje kontroliše vlast, moraš da ideš na lice mesta. Ja često idem na proteste u Beogradu, kao što ću 19. aprila sigurno otići i na miting Aleksandra Vučića. Što ne znači da ga podržavam. Dakle, to je sastavni deo posla, da vidiš ko je bio, šta se stvarno desilo, da li je zaista bilo nasilja o kojem se ovoliko priča – ističe Ćulibrk za Danas. On dodaje da novinar Srđan Škoro, koji govori na protestima, zbog iznošenja javnog stava ne radi više u Večernjim novostima i da ga od tada više niko ne zove od provladinih medija. Ćulibrk ne govori na protestima, jer se nalazi na poziciji urednika NIN-a i te dve stvari, kako kaže, ne može da meša.

Suzana Vasiljević je precizirala za Danas da nije mislila na novinare koji izveštavaju, već na govornike na protestima, iako njena prvobitna izjava nije tako glasila. U prilog svojoj tezi, poslala nam je linkove sa izveštajima sa protesta širom Srbije u kojima su govorili i pojedini novinari, a među njima i predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

– Žao mi je što gospođa Vasiljević, koja je državna službenica, postaje sve više portparolka Srpske napredne stranke i što, bez obzira na iskustvo i znanje, tako banalno analizira društvene odnose – kaže Bodrožić za Danas i dodaje:

– Ako ovako nastavi zasigurno će upasti u tabloidno blato, gde takvi rigidni stavovi imaju prođu, ali opet se nadam da će pritisnuti kočnicu i dobro razmisliti, i da u buduće neće učestvovati u produbljivanju već zabrinjavajuće dubokih podela – ističe Bodrožić.

Urednik BIRN-a Slobodan Georgiev kaže za naš list da iako je godinama bila novinarka, Suzana Vasiljević je gotovo 15 godina portparolka, pritom zaboravljajući da u glavnom odboru SNS-a sede novinari, od Milovana Drecuna do Vladimira Đukanovića.

– NJeno učestalo pojavljivanje u medijima i njena retorika imaju za cilj da pred međunarodnim organizacijama pokažu kako u Srbiji vlada sloboda medija, jer svi znamo da su pravosuđe i mediji glavni problem Aleksandra Vučića. Svoju priču o medijima Suzana Vasiljević je ispričala nedavno u emisiji kada je izvadila spisak sa 18 nezavisnih medija. Ključno pitanje je – šta je sa ostalih 2.000 medija koji su registrovani u Srbiji, ako postoji samo 18 nezavisnih – pita Georgiev. Odgovor je, dodaje, „oni su pod našom kontrolom a ovih 18 su bez kontrole“.

Škoro: Neuspešni novinar vodi državu a novinare razvrstava Suzana

Novinar Srđan Škoro ocenjuje za Danas da je Suzana Vasiljević „kao glavna cenzorska pesnica Vučića“ poslednja osoba koja može da presuđuje ko je novinar a ko ne.

– Za nju su novinari samo oni koji pitaju predsednika ono što im ona preporuči. Činjenica da jedan neuspešni novinar vodi državu a novinare razvrstava Suzana, najbolje govori koliko je potonula ova država a i novinarstvo sa njom. Ona ne razume da se na ulicama vodi borba za vazduh i dostojanstvo, za pravo da postojimo i mogućnost da javno iskažemo ono sto mislimo. To pravo ne može niko ukinuti pa ni tako moćna Vučićeva Suzana – ističe Škoro.

Lalić: Nezavisnost se dokazuje u tekstovima

Glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić podseća da po kodeksu novinarima nije dozvoljeno da učestvuju na mitinzima ili aktivno podržavaju bilo koju stranu.

– Američki kodeks je još jednostavniji i ima tri pravila: „Ne potpisuj, ne zastupaj, ne doniraj“. I ja mislim da je to najvažnije, da se aktivno ne stavljaš na bilo čiju stranu, niti da tvoji politički stavovi utiču na tvoje izveštavanje. A, sve ostalo može da bude i pomalo teatralno, jer kakve veze ima da li se neki sportski novinar, na primer, bilo gde šeta. Ili ukoliko politički negde prisustvuje jer želi da stekne neku sliku… Nezavisnost se dokazuje u tekstovima – kaže Lalić za Danas.

Kulačin: Vasiljević opravdava Pink

Novinar i voditelj emisije „Dobar, loš, zao“ Nenad Kulačin aktivni je učesnik protesta „1 od 5″ miliona“, koji se odaziva pozivima organizatora i govori na mitinzima širom Srbije. Na pitanje da li se slaže sa mišljenjem Suzane Vasiljević samo se nasmejao rekavši ironično da on nije objektivan novinar, a još manje nezavisan.

– Suzana samo traži opravdanje za Pink i ekipu – zaključio je Kulačin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari