Meteorolog Goran Mihajlović otkrio da li nas u julu očekuju velike vrućine i koliko ćemo imati kiše 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović izjavio je danas da ćemo na pravo letnje vreme još sačekati, ali da je dobra vest da neće biti velikih vrućina.

Mihajlović je rekao za RTS da će danas doći do postepenog razvedravanja, najpre na severozapadu i zapadu, dok će u ostalim delovima zemlje biti uslova za lokalne pljuskove.

„Nakon toga biće dva sunčana dana, ali već sredinom nedelje, utorak noću ka sredi, dolazi novo naoblačenje i nova kiša, tako da ćemo još sačekati pravo letnje vreme i neko duže sunčano razdoblje“, rekao je Mihajlović.

Dobra vest je, kaže, da neće biti velikih vrućina – maksimalna temperatura bi bila oko 30, 31, 32 stepena.

S druge strane, padavine neće biti tako intenzivne i obilne kakve su bile u maju i junu.

Mihajlović je naveo da će u julu biti značajno manje padavina kako u broju dana, tako i po intenzitetu.

„Možemo reći da je ovaj jul negde bliži onom uobičajnom, s tim da bi ovog jula ipak padavine bile nešto iznad proseka, nekih 20 odsto više nego što je prosečna vrednost“, rekao je Mihajlović.

Manje padavina se očekuje i tokom avgusta, navodi Mihajlović i dodaje da je ono što je bilo u junu ipak bilo nešto što je ekstremno.

„Poređenje radi, recimo, u maju na području Loznice je izmereno 249 milimetara, što je drugi najkišovitiji maj posle onog 2014. kojeg, nažalost, pamtimo po katastrofalnim poplavama“, rekao je Mihajlović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari