Meteorolog: Žuta kiša kombinacija peska iz Sahare i zagađenja iz TENT-a 1Foto: Čedomir Vučinić/Danas

Meteorolog Milenko Jovanović iz Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) izjavio je danas da „žuta kiša“ koja je tokom noći „isprljala automobile i pogoršala kvalitet vazduha“ u Beogradu, najverovatnije predstavlja „kumulativan uticaj lokalnog zagađenja i neprognoziranog dodatka peska poreklom iz Sahare“.

Jovanović je televiziji N1 rekao da se pojavljuju pojedine prognoze koji naglašavaju pretpostavku da to zagađenje ima vezu sa transportom peska sa zapada Evrope preko Francuske i Alpa.

Prema njegovim rečima, isključivo je okolina Beograda prekrivena oblakom „žućkaste prašine“, što kako je objasnio, govori da je izvor vrlo blizu i ocenio da bi to mogla biti Termoelektrana „Nikola Tesla“ (TENT) i potencijalni problem sa filterima.

„I do sada su filteri radili, TENT je radio, ali ovo se nije desilo. Zemlja koja se meša sa ugljem, očigledno dovodi do toga da se povremeno isključe filteri, ili su neispravni“, kazao je Jovanović.

 

Naglasio je da treba biti oprezan i ne zadržavati se dugo napolju, kao i da bi do sredine dana trebalo da bude kiše koja bi mogla da ispere „zamućenu atmosferu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari