U Skupštini Srbije održana svečanost povodom 150 godina metrologije, iako najavljeni nisu se pojavili Siniša Mali i Slobodan Cvetković 1Foto FoNet Ana Paunković

U Skupštini je održana svečanost povodom 150 godina metrologije u Srbiji. Iako je prethodno najavljeno da će na svečanosti govoriti ministar privrede Slobodan Cvetković, on nije bio prisutan, baš kao i ministar finasija Siniša Mali.

Poslove metrologije danas u Srbiji obavlja Ministarstvo privrede, odnosno Direkcija za mere i dragocene metale. Na svečanosti se govorilo o istoriji merenja u Srbiji.

Čedomir Belić, direktor Direkcije za mere i dragocene metale, navodi da je metrologija nauka koja je neophodna za zaštitu potrošača, za životnu sredinu, kao i za nacrte o bezbednosti.

„Direkcija za mere i dragocene metale, kao stub metrološkog sistema Srbije, je međunarodno priznata nacionalno metrološka institucija. Ima misiju da razvije odgovarajuću infrastukturu merenja, obezbeđuje tačna i poštena merenja, čija je svrha unapređenje života građana i povećanju konkurentnih privreda“, kaže Belić.

Zanimljivo je što je svoje izlaganje završio sa: „Živela metrologija u Srbiji“. Metrologija, nauka o merama, jedna je od najstarijih nauka koja se koristi i u mnogim drugim naukama.

 

U centarlnom holu Skupštine bila je postavka Muzeja nauke i tehnike, čiji je kustos Saša Šebez govorio o razvoju merenja kroz istoriju.

Metrologija
Foto: Danas/ Nađa Vukajović

Belić je u ime Direkcije uručio zahvalnice. Među dobitnicima su bili i ministar finansija Siniša Mali, kao i ministar privrede Slobodan Cvetković, koji ovoj svečanosti uopšte nisu ni prisustvovali, iako je prethodno najavljeno.

Zahvalnice su dodeljene i Javnom preduzeću Pošta Srbije, Institutu za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, Zavodu za metrologiju Crne Gore i Bugarskom institutu za metrologiju.

Svečanosti su prisustvovali ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, kao i Anđelko Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari