Migom na dronove: Kako je pokušaj predstavljanja „junačke“ akcije ismejan u javnosti 1foto EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIĆ

Neprijateljski dronovi nadleću nebo juga Srbije, predsednik Aleksandar Vučić dao je nalog Vojsci da se oni obore, a onda su nebom poleteli MIG-ovi. Ovo je ukratko suma jučerašnjih događanja koja je izazvala gomilu šaljivih komentara na društvenim mrežama, uz opštu nevericu da je nekome palo na pamet da na bespilotne letelice šalje borbene avione.

„Štetu“ je jutros pokušao da umanji ministar odbrane i potpredsednik vlade Miloš Vučević, izjavivši da MIG-ovi nisu uzleteli zbog dronova, već da je reč o redovnom patroliranju „a vojska može drugim naprednijim sredstvima da eliminiša te letelice“.

Sreto Malinović, brigadni general avijacije u penziji, kaže za Danas da je ovo primer kako medijska bombastična akrobatika u predstavljanu „junačkih dela“ može izazvati kontraefekat i dovesti aktere drame i sistem u komičnu poziciju.

Nije novost da razne vrste izviđačkih letelica osmatraju prilaze teritoriji, eventualne pokrete snaga i razne objekte pri čemu često povređuju vazdušni prostor naše zemlje. Pretpostavljam da je pojava ovih dronova vezana za trenutna dešavanja oko KiM i podizanje gotovosti naših snaga. Međutim, način na koji vlast na ovo reaguje je komičan – ukazuje Malinović.

Božo Prelević, advokat i član Skupštine slobodne Srbije, smatra da je Vučić „veliki zabavljač“.

Kada se gušimo u zlatnom vazduhu, kada nas lažu sa paradržavnih medija, kada strepimo od zdravstva koje se raspada, kada se divimo ovima sa brzim fakultetima a bez srednje školeUvek je on tu da nas nasmeje do suza. Zato su ga i izabrali da u ova teška vremena „naMIGne“ nedaćama. Veliki je naš predsednik, kao Čkalja u politici. Samo što nas je nešto spopalo on šalje MIG . Mig ovde, mig onde. Opozicija op mig. Kada ne bi bilo ovolikog smoga videlo bi se koliki migovi lete – navodi Prelević.

On dodaje da će brzo proći i ovaj njegov mandat ali i naš zivot.

– Ko ume gomile da opčini iluzijama, lako im postaje gospodar, a ko god nastoji da ih otrezni od iluzija, postaje njihova žrtva – poručuje naš sagovornik, citirajući Gistava Le Bona.

Na „akrobacije“ sa migovima osvrnuo se i poltički analitičar Đorđe Vukadinović.

– Ministar Vučević jutros: „Nismo dizali migove zbog dronova“. Dobro. Ali tu glupost, spin i blam o migovima i dronovima vam nisu zakuvali opozicioni političari i mediji, nego vaši sopstveni propagandisti da bi malo zataškali kosovske tablice i istakli odlučnost „vrhovnog komandanta“. Jedino relativno pozitivno u ovom spinu („migovi na dronove“, „vrhovni komandant naredio“ itd.) jeste to što su izgleda i sami shvatili da su se izglupirali, pa sad pokušavaju malo da to amortizuju. Ali, svejedno. Za juče su imali „vruću“ temu, a sutra će da smisle nešto drugo – napisao je Vukadinović na svom Tviter nalogu.

Izneti scenario od strane predstavnika vlasti viđen je već bezbroj puta do sada, pa tako i kada je reč o navedenim dronovima. Špijunski, neprijateljski, napad na Srbiju, vojska u pripravnosti, kao i konstantno širenje panike.

„U prethodna tri dana naša vojska uočava više bespilotnih letelica, dronova, koje se iz dva pravca kreću na liniji administrativnog razdvajanja i u zoni kopnene bezbednosti u pokušajima da osmatraju jedinice vojske Srbije i objekte vojske“ – rekao je Vučević gostujući na RTS-u.

On nije mogao da kaže čije su letelice, ali je naveo da one dolaze sa Kosova i Metohije „i pokušavaju špijuniranje Vojske Srbije“. Prema njegovim rečima, te letelice će ubuduće biti eliminisane i pod kontroom.

Slično je prethodno veče izjavila i premijerka Ana Brnabić, ističući da je predsednik Aleksandar Vučić dao „nalog da se pojača policijska zaštita u vazduhu“.

Taj nalog je stalan i ako se ovakve stvaru budu ponavljale, mi ćemo svaku takvu letilicu da srušimo, što bi uradila svaka zemlja“, rekla je Brnabić za RTS, ali nije htela da kaže čiji su dronovi, već da će više o tome govoriti Vučić ili ministar odbrane.

Na konstataciju da je podignuta borbene gotovost Vojske Srbije, ona je rekla da „postoji mnogo stranih faktora koji žele da znaju kakvi su naši planovi u vezi sa obezbedjivanjem bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari