Mihajlović: Mi smo centar Galaksije 1

„Svi smo Valjevci i imamo oko čega da se svađamo, oko Valjeva, centra Galaksije“ glavna je poruka Dušana Mihajlovića, po mnogima najuspešnijeg gradonačelnika u istoriji grada, na promociji njegove knjige „Valjevo jedna epizoda“.

Svečana sala „Granda“ bila je preksinoć tesna za sve zainteresovane da prisustvuju promociji nove knjige nekadašnjeg gradonačelnika, potpredsednika i ministra u Vladi Srbije. Zanimljiv skup Valjevaca, kao i onih koji se osećaju kao Valjevci, među kojima je bilo aktivnih i bivših političara, privrednika, ljudi iz društvenog i duhovnog života, sveta kulture i umetnosti. Među velikim brojem poštovalaca, pamćenje nas služi – bilo je i onih koji su svojevremeno bili i žestoki politički opomenuti Mihajlovića. Svejedno i bez sumnje, sve je interesovalo šta je, posle već čuvenih „Povlenskih magli i vedrina“ novo u Mihajlovićevoj knjizi koja obuhvata period od 1978. do 1989. godine, vreme njegovog angažovanja u nekadašnjoj Opštini, a sadašnjoj Gradskoj kući.

– Dušan Mihajlović je istrajni istraživač i ubiti radnik, a i njega je, kao i Protu Mateju Nenadovića, tvorac je vodio promenljivim putevima i uz sumnjivu podršku njegovih savremenika, reče, između ostalog, u nadahnutom govoru o Mihajloviću književnik Radovan Beli Marković. Arheolog Željko Jež, pak, podsećajući se, kako je rekao, bitaka koje je Mihajlović vodio za srećnije i bolje Valjevo, istakao je da je zahvaljujući njemu naučio da vlast koja se ružno odnosi prema baštini zapisuje sebe u budućnosti kao propalu.

– Dužni smo da odamo omaž vladavini Dušana Mihajlovića u Valjevu, jer to je vreme koje ostaje u istoriji ovog grada kao vreme procvata“, istakao je Jež.

Govoreći o knjizi i Mihajloviću, sociolog i nekadašnji potpredsednik DS Slobodan Gavrilović je priznao da su „Povlenske magle i vedrine“ bile knjiga zbog koje je doživeo preumljenje, a Mihajlovića, s kojim se politički razilazio, shvatio kao „državotvornog čoveka“.

Sam autor, izražavajući zadovoljstvo što promociji prisustvuje mnogo aktera zbivanja opisanih u knjizi, kao i aktera savremenih događaja, otkrio je da se ideja za „Valjevom jednom epizodom“ pojavila pre godinu dana tokom njegovih razgovora sa pokojnim slavnim slikarom LJubom Popovićem, tokom oporavka u Banji Vrujci.

– Knjiga je, ipak, moje subjektivno viđenje, a njeni nedostaci se mogu nadomestiti tako što će svi učesnici zbivanja o tih 12 godina o kojima pišem, navesti svoja viđenja. To je, uostalom i obaveza prema istini, poručio je još Dušan Mihajlović, čiju je knjigu objavila izdavačka kuća DIA, Dušanovog školskog druga i saborca iz mladih istraživača, novinara Slobodana Rakovića.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari