Mihajlović: Ministarstvo nije izdalo nijedno odobrenje za geološka istraživanja 'Euro Litiuma' 1Foto: FoNet/Kabinet

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da Ministarstvo koje vodi nije izdalo nijedno odobrenje za geološka istraživanja preduzeću „Euro Lithium Balkan“ iz Valjeva, već je naprotiv ukinulo tri od ukupno pet odobrenja koja su izdata ovom preduzeću u periodu od 2016. do 2019. godine.

Mihajlović je, povodom saopštenja udruženja Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, „Pakt“ i „Ne damo Jadar“, u kojem su iznete tvrdnje o navodnom „narušavanju integriteta funkcija koje obavlja“, naglasila da izbor firmi koje angažuju kompanije koje dobiju istražna prava nije u nadležnosti Ministarstva, već ih biraju same kompanije na osnovu javnog poziva.

„Jasno je da neistine koje su izneli predstavljaju napad na mene zbog toga što podržavam projekat ‘Jadar’. Bez obzira na sve napade, odluke o projektu ‘Jadar’ donosiće se kad budu završene sve studije u vezi sa zaštitom životne sredine, a poslednju reč imaće građani na referendumu, a ne pojedinci i organizacije koje napadima na mene i iznošenjem neistina pokušavaju da ga opstruiraju“, rekla je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Udruženja građana Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, „Pakt“ i „Ne damo Jadar“ zatražila su ranije danas da ministarka Zorana Mihailović hitno podnese ostavku zato što je, kako su navela, firma njenog ujaka dobila dozvolu da istražuje prisustvo litijuma na teritoriji Valjeva.

Kako je navedeno u saopštenju tih udruženja, preduzeće „Euro litijum Balkan“, koje poseduje istraživačku dozvolu za istraživanje prisustva litijuma na teriotoriji grada Valjeva, angažovalo je preduzeće „Zajača ing“ čiji je vlasnik Milutin Bojić, rođeni ujak ministarke Mihailović.