Mihajlović: Nova toplana za bolje grejanje i čistiji vazduh Novog Pazara 1Foto: N. Kočović

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović svečano je otvorila novu toplanu na biomasu u Novom Pazaru i ocenila da će njenim puštanjem u grad žitelji ovog grada imati efikasnije grejanje, uz znatno smanjenje zagađenja vazduha.

Puštanjem u rad nove toplane biće ugašena stara, u centru grada, koja je koristla mazut, visokozagađujući energent.

“Građani će sada imati grejanje 24 časa dnevno, emisija sumpor-dioksida će biti na nuli, a ugljen-dioksida manja za 87 odsto. Plan je da grad dobije još jednu toplanu i da građani dobiju čistiji vazduh, da nema više problema sa kvalitetom vazduha. Bitno je i da smo smanjili gubitke u toplovodu sa 22 na ispod osam odsto”, kazala je Mihajlović.

Izgradnja nove toplane koštala je 6,5 miliona evra, od kojih je milion grant Vlade Švajcarske, a ostalo kredit nemačke razvojne banke KfW koji će otplaćivati novopazarska “Gradska toplana”.

Mihajlović je najavila da će ministarstvo na čijem je čelu i Vlada Srbije nastaviti ulaganja u ovaj kraj, kako u infrastrukturu, tako i ostale oblasti.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac ocenio je da je izgradnja nove toplane od višestrukog značaja.

“Samim izmeštanjem toplane iz strogog centra grada u industrijsku zonu imaćemo znatno čistiji vazduh. Čistije gorivo umesto mazuta, koji se dosad koristio, biće biomasa i gas gde su mali procenti zagađenja”, kazao je Biševac.

Ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Kondar kazala je da izgradnja nove toplane pokazuje da se saradnja Nemačke i Srbije ne odnosi samo na Beograd.

“Podržavamo ekonomski razvoj Srbije i usklađivanje sa Evropskom unijom. Ovo je jedan od dokaza da naša saradnja daje efekte”, poručila je ona.

Svečanom puštanju u rad toplane prisustvovali su direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji Ričard Koli i direktor kancelarije KfW u našoj zemlji Rudiger Hartman.

Toplana je izgrađena u kompleksu nekadašnjeg Tekstilnog kombinata “Raška”, ima jedan kotao na biomasu jačine osam megavata i dva pomoćna, jačine 4,5 i sedam megavata, koji će kao energent koristiti gas.

Osim toga, u sklopu projekta je izgrađeno oko 1.800 metara nove toplovodne mreže i rekonstruisano 700 metara postojeće.

Njenim puštanjem u rad biće uvećani kapaciteti za daljinsko grejanja stambenog i poslovnog prostora sa 100.000 na 240.000 kvadrata.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari