Zorana Mihajlović: Ostavite naše materice na miru 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović kazala je da i nakon više od sedam godina koliko postoji Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, na čijem je čelu, dobija pitanja čemu rodna ravnopravnost u Srbiji i šta to žene žele, čime su nezadovoljne i šta ih ugrožava.

„U društvu duboko ukorenjenih patrijarhalnih obrazaca, u kojem su žene za isti posao manje plaćene, u kojem im se postavljaju stakleni plafoni za napredovanje u karijeri, u kojem provode dva i po puta više vremena na neplaćenim kućnim poslovima i brizi o deci i starima, u kojem su im ciljevi i ambicije omeđeni rodnim stereotipima – šta jeste, a šta nije ženski posao, u kojem su najčešće žrtve nasilja, pa kako da se svi zajedno ne zapitamo – a gde je tu ravnopravnost i da li takvo društvo želimo da ostavimo generacijama koje dolaze“, navela je Mihajlović za magazin Karakter i ocenila da se gotovo svakodnevno primećuje da su ženska ljudska prava krhka i podložna ugrožavanju.

Istakla je da sve češće u javnosti, kako našoj, tako i svetskoj, svedočimo pokušajima da se pravo na abortus ukine, bilo da je reč o SAD, Hrvatskoj, Polјskoj.

„Pravo na abortus je lično pravo svake žene i ničije više. U našoj zemlji štiti ga i Ustav Srbije i svaki pokušaj da neko drugi odlučuje o telu žene, kao i da se žene zbog toga stavlјaju na stub srama je primitivan i nedopustiv. Sve češće možemo čuti komentare, od crkvenih, ali i pojedinih drugih zvaničnika, da bi trebalo ograničiti pravo na abortus. A moj je odgovor – ostavite naše materice na miru! Ne ugrožavajte ni demokratiju, a ni živote i zdravlje žena. Jer šta je sledeće? Da nam se desi Polјska i da žene umiru, jer im je zabranjeno da abortiraju čak i ako to ugrožava njihov život? Borimo se protiv nasilјa nad ženama, a šta je ovo ako ne direktan napad na žene i ugrožavanje njihovih života. A šta je ograničavanje abortusa ako ne nasilje nad ženama?“, napomenula je Mihajlović.

Ona je ukazala da neshvatanje značaja slobode izbora i poštovanja ženskih ljudskih prava nije velika novost, bar ne kod nas, gde 85 odsto građana smatra da je rodno zasnovano nasilje uobičajena pojava, 29 odsto da je to privatna stvar, a 63 odsto se slaže s tim da je dobra žena ona koja sluša svog muža čak i kada se ne slaže s njim.

„Ako znamo i da svaki četvrti mladić smatra da jedan šamar nije nasilje, kao i da je seksualno uznemiravanje prihvatljivo kao šala i deo odrastanja, a svaka treća mlada osoba da je devojka koja nosi usku suknju i majicu sama kriva u slučaju da bude napadnuta, onda su nam sve to signali da moramo da dopremo do svakog deteta, do svakog odraslog čoveka, da negujemo kulturu nenasilja, empatije i međusobnog uvažavanja“, naglasila je Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari