Mihajlović sa direktorima Ziđina: Održivo rudarstvo zajednički cilj, poštovanje svih zakona i standarda prioritet 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa Lijem Hepingom, generalnim direktorom „Ziđin majninga“, i Jasonom Žangom, zamenikom direktora „Ziđin kopera“, saopšteno je iz kabineta ministarke.

Mihajlović je sa predstavnicima „Ziđina“ razgovarala o rudarskim aktivnostima ovih kompanija u Srbiji, investicijama u oblasti zaštite životne sredine, kao i o problemima lokalnog stanovništva koji nastaju usled rudarskih aktivnosti.

„Zajednički cilj jeste održivo rudarstvo, a to pre svega znači i poštovanje svih kriterijuma, propisa i zakona, najpre u domenu zaštite životne sredine. Napravili smo velike iskorake u protekle dve godine, ne mislim samo na otvaranje novog rudnika „Čukaru Peki“, čime je Srbija zauzela novu, visoku poziciju na evropskoj mapi, već i kada je reč o saradnji koja postoji sa Ministarstvom, lokalnom samoupravom i Institutom za rudarstva i metalurgiju, a koja će doprineti efikasnijem razvoju Bora i rudarstva u Srbiji“, rekla je potpredsednica Vlade.

Kako se navodi u saopštenju, Mihajlović je tokom sastanka ponovila da Ministarstvo rudarstva i energetike podržava zahtev meštana za izmeštanje celog naseljenog mesta Krivelj zbog rudarskih aktivnosti i da neće biti doneta nijedna odluka bez dogovora sa meštanima.

„Predstavnici ‘Ziđina’ zahvalili su potpredsednici Vlade na podršci u realizaciji projekata u Srbiji, rekavši da bi bez podrške Ministarstva rudarstva i energetike izostali rezultati koje su kompanije ostvarile“, dodaje se u saopštenju.

Heping i Žang su predstavili planove kompanije u vezi sa daljim ulaganjima i aktivnostima na tekućim projektima.

Na sastanku je učestvovao i Mile Bugarin, direktor Instituta za rudarstvo i metalurgiju u Boru, kao i predstavnici ambasade NR Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari