Mihajlović u Obrenovcu: Angažovani svi resursi za pokretanje kapaciteta u TENT-u 1Foto: Instagram/zorana_dpm

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas u Obrenovcu da je trenutno 30 odsto ukupnog kapaciteta elektroenergetskog sistema van pogona, ali da će se tokom dana taj proceat smanjivati i da se u naredna dva dana očekuje stabilizacija situacije, saopšteno je iz njenog kabineta.

Ona je, prilikom obilaska Termoelektrane „Nikola Tesla“ (TENT), kazala da je rad elektroenergetskog sistema ugrožen zbog vremenskih nepogoda, ali da hidroelektrane i vetroelektrane rade odlično, dok su otežani uslovi u Elektroprivredi Srbije (EPS) i distributivnom sistemu.

„Što se tiče EMS, tu nema problema, najveći problemi su i dalje u Loznici, Kraljevu, Valjevu, Užicu, Čačku“, istakla je Mihajlović i dodala da je više od 2.000 trafo-stanica van pogona, ali da su svi resursi i kapaciteti u funkciji rešavanja tih problema.

Mihajlović je izjavila da država čini sve da pomogne da pogoni u TENT nastave da rade, a da se pokrenu oni koji su imali problema sa dopremanjem uglja.

„Sinoć smo na radnoj grupi dogovorili hitnu isporuku dodatnih količina mazuta kako bismo što pre pokrenuli blokove u TENT, koji su van pogona zbog zastoja u dopremanju uglja“, naglasila je ministarka i poručila da je u toku noći obezbeđeno 50 cisterni mazuta, a da se isporuke nastavljaju.

Direktor EPS Milorad Grčić rekao je da ekipe neprestano rade na otklanjanju problema koji su u nedelju nastali usled snega, mraza i zastoja u bunkerima, a sve to jer je trenutno na raspolaganju ugalj najgoreg mogućeg kvaliteta.

Kako je istakao, trenutno se čiste bunkeri i trebalo bi da već posle podneva krene stabilizacija situacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari