Mihajlović: Zajednička saradnja i edukacija ključne u borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović rekla je danas da je borba protiv nasilja nad ženama i devojčicama prioritet tog vladinog tela i istakla da je, pored saradnje državnih institucija i civilnog sektora, važno da se čitavo društvo uključi u rešavanje ovog problema.

Ona je na sastanku Upravnog odbora zajedničkog projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji“ kazala da je država u prethodnom periodu napravila konkretne korake, kada je reč o normativnim okvirima.

„Usvojili smo Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period od 2021. do 2025. godine. Nacionalna koalicija za okončanje dečjih brakova uputila je inicijativu za izmene zakona, podržali smo organizacije civilnog društva, ali moramo svi još više da radimo jer je nasilje nad ženama i devojčicama problem čitavog društva“, rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da se u Srbiji mora raditi dodatno i na edukaciji mladih, govoriti o štetnosti nasilja i rušenju predrasuda sa kojima se žrtve suočavaju.

„Nastavićemo da se borimo za ostvarivanje prava žena i devojčica i potrebno je da zajedno podržimo borbu u mnogim državama u vezi sa zabranom abortusa“, rekla je Mihajlović.

Stalna predstavnica Programa UN za razvoj u Srbiji Fransin Pikap rekla je da je sprovođenje projekta pomoglo da se podigne nivo svesti o borbi protiv nasilja.

„Ponosna sam na zajednički rad i na sve što smo uradili, jer se mnogo toga promenilo. Ovaj projekat je dokaz da postoji svest u Srbiji da je potrebno boriti se protiv nasilja i naša je obaveza da radimo na sprovođenju svih zakona i strategija i u praksi“, rekla je ona.

Šefica Odeljenja za razvojnu saradnju Ambasade Švedske Karin Mekdonald istakla je da je jedan od prioriteta Vlade Švedske borba za rodnu ravnopravnost i sprečavanje nasilja nad ženama.

„Jedan od naših ciljeva jeste da ideje o većoj ulozi žena u donošenju političkih odluka, koje postoje u Švedskoj, promovišemo i u drugim zemljama i tako se borimo protiv nasilja, a za rodnu ravnopravnost“, rekla je Mekdonald.

Projekat „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji“ zajedno sprovode Vlada Srbije, UNDP, UN Women, UNICEF, UNFPA uz podršku Vlade Švedske.

Cilj projekta je unapređenje strateških okvira za zaštitu žena i devojčica, da pruži podršku žrtvama nasilja, informiše javnost o problemu nasilja i smanjivanje tolerancije, kao i da ojača sistem prevencije i mehanizme pomoći ženama koje su preživele nasilje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari