Mihajlovićeva: Aerodrom “Morava” otvaramo za Vidovdan 1Foto: BETAPHOTO/Kabinet potpredsednice Vlade,MGSIS/DS (Arhiva)

Aerodrom “Morava” kod Kraljeva biće otvoren za civilni vazdušni saobraćaj od 28. juna, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

“Aerodrom “Morava” će od Vidovdana funkcionisati kao civilno-vojni i na to sam veoma ponosna, jer zbog svoje pozicije ovaj aerodrom može da bude značajan za kargo saobraćaj u ovom delu Evrope. Neposredno u blizini aerodroma prolaziće i Moravski koridor, koji počinjemo da gradimo ove godine, i kad se tome doda i železnica, u logističkom smislu ne postoji bolja stvar u ovom delu Srbije”, rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara u obilasku radova na Koridoru 11.

Ona je dodala da se upravo zbog perspektive razvoja kargo saobraćaja planira proširenje piste, kao i da je jako važno da, pored Beograda i Niša, i ovaj deo Srbije ima svoj aerodrom.

“Aerodrom će raditi u skladu s tim kako budu leteli avioni. U ovom trenutku nema još redovnih letova, ali se razgovara s kompanijama koje žele da lete s “Morave”, i u putničkom i u kargo saobraćaju”, dodala je Mihajlovićeva.

Mihajlović je danas posetila gradilište Koridora 11 i poručila da su joj izvođači radova obećali da će auto-put od Obrenovca do Čačka biti pušten u saobraćaj 15. avgusta

„Nastaviću do samog kraja da pratim sve što se radi i da svakog dana ‘stojim iznad glave’ izvođačima radova. Nisam poznata kao neko ko hvali izvođače, ali je činjenica da smo u prethodnom periodu imali dosta kiše i da zbog toga radovi nisu mogli biti završeni do Vidovdana“ što je sledećeg petka, 28. juna, rekla je Mihajlović.

Ona je ocenila da je 103 kilometra auto-puta od Obrenovca do Preljine važno ne samo zbog boljeg povezivanja i bržeg razvoja ovog dela Srbije, nego i zbog bezbednosti, jer će zaobići Ibarsku magistralu koju neki nazivaju „magistrala smrti“.

„Do Nove godine biće završena i deonica Surčin-Obrenovac, a krećemo i u dogovore u vezi sa ugovorom za deonicu Novi Beograd-Surčin“, rekla je ministarka.

Dodala je da bi auto-put od Obrenovca do Čačka bio završen još prošle godine da nije blata i gline koji su ugrađivani na deonici Ub-Lajkovac, zbog čega se moralo da se radi sanacija.

„Tako nešto nije smelo da se desi i toga više neće biti dok je ove vlade i ovog ministarstva“, istakla je Mihajlović.

Ona je rekla da pri izgradnji auto-puteva „nema opuštanja“ jer je građevinska sezona u toku i Ministarstvo će nastaviti da kontroliše gradilišta u Srbiji.

Džang Đenčao, direktor kineskog „Šandong internešenela“ za Srbiju, rekao je da ta kompanija, zajedno sa svojim podizvođačima čini sve da radovi budu uspešno završeni i deonice spremne za puštanje u saobraćaj 15. avgusta.

„Otkako se poboljšalo vreme, radovi na ovim deonicama veoma brzo napreduju, svi zajedno radimo i možemo u potpunosti da ispunimo zahtev Ministarstva da izgradnja bude završena do 15. avgusta“, rekao je Aleksandar Stanović, direktor „Energoprojekt niskogradnje“, podizvođača na projektu.

Vrednost radova na deonicama Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig je 333,74 miliona dolara, a njihova ukupna dužina je 50,2 kilometra. Dužina deonice Ub-Lajkovac je 12,5 kilometara, a vrednost radova na sanaciji 2,5 kilometara na toj deonici je oko 10 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.