Miketić: Bakićeva vizija humanog Beograda danas potrebnija nego ikad 1Foto: Zajedno Beograd

Beogradski odbor stranke Zajedno je danas, na godišnjicu smrti arhitekte Dragoljuba Bakića (1939 – 2023), organizovao tribinu pod nazivom „Bakićev Beograd: Rešenja za humani grad”.

U saopštenju piše da je odbornik i aktivista Đorđe Miketić kazao da je „veoma bitno da Bakića ne gledamo samo kroz prizmu aktiviste, člana ove ili one organizacije“, jer, kako je naveo, „nema organizacije, lokalne ili političke, kojoj on nije pomogao“.

Prema njegovim rečima, „potrebno je da ga pamtimo i pominjemo kao graditelja, vizionara humanog grada i heroja čovečnosti“.

„Bakić nas je sve učio aktivističkoj politici koja podrazumeva da šta god da radite, bilo arhitekturu ili aktivizam – radite sa vizijom, borba na terenu se podrazumeva – ali sa rešenjima“, naveo je Miketić.

Na tribini su govorile i predstavnice organizacije Europa Nostra, Vesna Marjanović i Sneška Kvadvlih Mihailović, kao i poslanik i aktivista Filip Tatalović.

U saopštenju još piše da je Kvadvlih Mihailović kazala da je Bakić shvatao značaj povezivanja sa kolegama u Evropi, kao i proces evropskih integracija Srbije za urbanizam i zaštitu kulturne baštine.

Podsetili su da su predstavnici Aktivista Beograda i beogradski odbor stranke Zajedno pokrenuli  peticiju za imenovanje ulice u Beogradu po Dragoljubu i Ljiljani Bakić.

Peticija je pokrenuta iz uverenja da u Beogradu koji su gradili, voleli i za koji su se borili, treba da im pokaže zahvalnost i jednu ulicu nazove njihovim imenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari