Đorđe Miketićfoto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Sekretarka za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda, Aleksandra Čamagić, dodelila je 31. oktobra ove godine ugovor za uslugu školice engleskog jezika u predškolskim ustanovama u Beogradu, vredan 2 miliona evra, fantomskoj firmi Akademija Oksford-agent doo iz Jagodine, saopštila je danas stranka Zajedno.

„Prema pisanju beogradskih medija, ova firma, koja je osnivač privatne IT gimnazije u Kragujevcu, upisivala je decu u ovu gimnaziju sa obećanjem da će ih školovati u oblasti medicine, ali to obećanje nije ispunila jer nije dobila akreditaciju, već su deca pohađala smer ‘administrator računarskih mreža'“, naveo je u pisanoj izjavi predsednik beogradskog odbora stranke Zajedno.

Kako je on dalje naveo prema svedočenju roditelja, deci su, kada su odlučili da se ispisu iz IT gimnazije, izdavane lazne školske isprave koje nisu mogle da budu prihvaćene u drugim školama.

„Vlasnik ove firme, preduzetnik Rade Rakić iz Jagodine, nudio je mito roditelju jednog od dece da ne govori o ovom slučaju u medijima, sto je taj roditelj odbio“, naveo je Miketić.

„To znači da će našu decu u predškolskim ustanovama u Beogradu, sada obrazovati firma koja falsifikuju školske isprave i nudi mito roditeljima dece u zamenu za ćutanje“, dodao je on.

Ove nedelje istraživačka mreža BIRN objavila je dokaze da je Aleksandra Čamagić upletena u pronevere miliona evra koji su bili namenjeni za programe edukacije dece.

„Užasno je uznemirujuća činjenica da je bivši gradonačelnik Beograda, Aleksandar Šapić, na vrhu kriminalne strukture koja se obogatila zloupotrebom sredstava iz budžeta namenjenih edukaciji dece i njihovoj zaštiti od nasilja“, naveo je Miketić.

On je naglasio da to znači da su sredstva, koja su mogla da budu upotrebljena da se smanje rizici od izliva nasilja u školama, poput tragedije u Ribnikaru, završila u privatnim džepovima Šapića i njegovih saradnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari