Mila Paunić za N1: Pun kovid deo stacionara Studentske poliklinike 1Foto: Tamara Marinković

Epidemiološkinja Studentske poliklinike dr Mila Paunić izjavila je za N1 da se među studentima prethodne nedelje beleži povećanje zaražavanja u odnosu na nedelju pre toga, i to za 100 posto, a da je deo studentskog stacionara za kovid – pun,

U nedelji od 15. i 22. februara bilo je povećanja broja registrovanih novozaraženih za 50 odsto u odnosu na prethodne nedelje, a poslednje nedelju, duplo više u odnosu na tu, navela je doktorka.

Kako je rekla za N1, što se studentskih domova tiče, oni u ovom trenutku nisu popunjeni u kapacitetu od 100 posto.  Popunjenost je, kaže, otprilike oko 60 odsto, do 63. Studenti koji imaju kovid su smešteni u studentskom stacionaru i stacionar je, ističe doktorka, potpuno pun. „Deo za izolaciju, za kovid je pun jer smo imali ovih poslednjih dana povećanje, mi smo morali da otvorimo i hostel „Lola“ u kom se u ovom trenutku nalaze studenti iz studentskih domova koji čekaju rezultate PCR testa“.

Vrlo je važno da se studenti za koje se sumnja da imaju kovid ne vraćaju u studentske domove, to je zajedno sa Studentskim centrom organizovano, i oni se nalaze u hostelu „Lola“, navodi sagovornica N1.

Epidemiolškinja prenosi da studenti uglavnom kažu da ne znaju kako su se inficirali, ali da sigurno ima onih koji su virus dobili na zimovanjima, u kafićima, neki su se zarazili od bliskih ljudi…

Kad je u pitanju vakcinacija, doktorka kaže da među studentima ima onih koji imaju hronične bolesti ili su sa hendikepima, i da su ih iz Studentske poliklinike sve preko fakulteta obavestili. „Prijavio se veliki broj studenata koji ima hronične bolesti i ta vakcinacija je u toku. Takođe vakcinacija studenata završnih godina medicine je u toku, jer su to studenti koji će praktično vrlo brzo završiti fakultet, mnogi se prijavljuju kao volonteri, mnogi će brzo i raditi“.

Doktorka kaže da se savesno i u velikoj meri radi na vakcinaciji tih grupa studenata, a za ostale, koji nisu prioritetna grupa, kako navodi, vakcinacija se očekuje za par meseci, bliže letu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari