Milanović nakon sastanka sa Makronom: Razgovarali smo pre svega o nabavci aviona 1Foto. Beta/Hina/Daniel Kasap

Predsednik Francuske Emanuel Makron danas je tokom posete Hrvatskoj razgovarao sa predsednikom te države Zoranom Milanovićem o nabavci aviona, ali i bilateralnoj saradnji te dve države.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da mu je velika čast što je Makron posetio Hrvatsku.

„Razgovarali smo pre svega o nabavci aviona, to je velika stvar za Hrvatsku, ali i o dešavanjima u regionu, svetu, Ukrajini, Rusiji. Razgovore ocenjujem odlično, iz ovog će sjediti strateška saradnja temeljem deklaracije koja će biti potpisana u Vladi, i radujem se svemu“, istakao je Milanović.

Kako on tvrdi, to je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak, piše HRT.

„Naravno, ostajemo evroatlantska zemlja, naša vojna suradnja sa SAD-om je bila i bit će, ali ovo je jedna ozbiljna promena kojoj se radujemo“, rekao je Milanović.

Dodao je da se narandžaste trakice nose u čast borbe protiv nasilja nad ženama.

Milanović nakon sastanka sa Makronom: Razgovarali smo pre svega o nabavci aviona 2
Foto: Beta/Hina/Daniel KASAP

Predsednik Francuske Emanuel Makron zahvalio je na srdačnom dočeku i razgovoru.

„Veliko mi je zadovoljstvo i ponosan sam što sam prvi predsednik Francuske koji je posetio Hrvatsku od osamostaljenja. Ova poseta je simbol našeg prijateljstva i pokazuje koliko su snažne veze dve zemlje. Hrvatska je članica EU, odlučila je da se priključi evropskom projektu, svesna da je pripadnost EU ono što pridonosi miru i prosperitetu u regionu u kojem je bilo sukoba i dramatičnih situacija“, istakao je Makron.

Kako ističe, partnerstvo koje su potpisali poboljšaće našu bilateralnu vezu u odnosu na obranu s Rafalima, ali i s vezama vlada dveju zemalja koje će konsolidovati njihovu vezu prema obrani Evrope koja učestvuje u NATO-u.

„Nastavićemo da radimo u odnosu na razne teme sigurnost, migracije, istraživanje, to su sve teme koje pokazu evropski put Hrvatske, to su zajednički projekti koji će biti projekti francuskog predsedavanja Većem EU. O tome smo razgovarali i juče s Vladom, radimo na klimatskim, geopolitičkim, tehnološkim pitanjima. To su sve veliki izazovi i u srcu su ovog partnerstva i onog što ćemo zajedno činiti u EU“, rekao je on.

Kako je istakao, Hrvatska je predsedavala EU 2020. godine, a Francuska će početi predsedavanje 2022. i nastaviće uske bilateralne veze.

„Ova bilateralna saradnja je izuzetno važna za temu koja je pred nama – tema Zapadnog Balkana. Pitanje mira je strateško pitanje za EU. To je ono što će nam omogućiti da radimo novu etapu u Zapadnom Balkanu. Ova poseta je novo poglavlje naših bilateralnih odnosa na području kulture, obrane. Puno toga je pred nama. Zahvalan sam vam na svemu što je još pred nama“, rekao je Makron.

Nakon sastanka sa Milanovićem, Makron je otišao do Trga Stjepana Radića gde je položio venac kod Spomenika domovini. Kako piše HRT, tamo ga je dočekao ga je premijer Andrej Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari