Milan Lukić, nekadašnji vođa paravojnih jedinica „Beli orlovi“ i „Osvetnici“, osuđen je juče u Haškom tribunalu na kaznu doživotnog zatvora, zbog zločina nad Muslimanima u Višegradu od 1992. do 1994. Sredoje Lukić, koji je bio drugi optuženi osuđen je na 30 godina zatvora.

Prema presudi sudskog veća Patrika Robinsona, okrivljenima će u kazne biti uračunato vreme provedeno u pritvoru Haškog tribunala.

Tužilaštvo je navelo da je Milan Lukić bio vođa „Belih orlova“ ili „Osvetnika“, lokalne paravojne grupe bosanskih Srba u Višegradu, koja je sarađivala sa lokalnom policijom i vojnim jedinicama, zavodeći vladavinu terora nad lokalnim muslimanskim stanovništvom.

Lukići su osuđeni za učešće u ubistvu oko 70 žena, dece i starijih osoba, bosanskih muslimana, u jednoj kući u Pionirskoj ulici u Višegradu. Žrtve su 14. juna 1992. zatvorene u jednu prostoriji u kući koja je zatim zapaljena. Oni koji su pokušali da pobegnu su ubijeni. Za obojicu se navodi i da su prisilili otprilike 70 žena, dece i starijih osoba, bosanskih muslimana, da uđu u jednu kuću u višegradskom naselju Bikavac, nakon čega su blokirali sve izlaze iz kuće, a u kuću ubacili nekoliko bombi.

Milan Lukić osuđen je još po nekoliko tačaka za ubistva, uključujući višestruka ubistva muškaraca bosanskih Muslimana na obali Drine. Suđenje Milanu i Sredoju Lukiću počelo je 9. jula 2008, a obojica su negirali navode optužnice i izjasnili se da nisu krivi. Milan Lukić je uhapšen u avgustu 2005. godine u Argentini, dok se Sredoje Lukić dobrovoljno predao Tribunalu u septembru iste godine.

IGNJATOVIĆ: Ne sme se biti ravnodušan

Beograd – Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, kaže za Danas da su se i Milan i Sredoje Lukić suočili sa izuzetno teškim optužbama, od kojih je svakako najteža ona da su učestvovali u paljenju kuće u kojoj je prethodno zatvoreno više od 60 ljudi, među kojima je bilo staraca, žena i dece. „Činjenica da je prvostepeno veće u svojoj odluci utvrdilo da su se ovako teški zločini dogodili ne bi smela nikoga da ostavi ravnodušnim, niti bi preko ovoga smelo olako da se pređe. Bilo bi dobro kada bi svako posvetio barem nekoliko trenutaka žrtvama iz Višegrada u nadi da će odluke sudova doneti barem malo mira i njima i članovima njihovih porodica“ zaključio je Ignjatović. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari