Milenković Kerković (Dveri) upitala direktora Kliničkog centra Niš da li gmižu crvi u kupatilu GAK-a 1Foto: Press centar UNS-a

Potpredsednica Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković upitala je danas direktora niškog Kliničkog centra i niške Ginekološko-akušerske klinike (GAK) da li su verodostojni snimci koje pacijentkinje niškog porodilišta postavljaju na društvenim mrežama, a na kojima se vide crvi koji gmižu po podu kupatila te klinike.

„Pre devet meseci Dveri su pokrenule kampanju ‘Jedna je majka’ za dostojanstven tretman trudnica i porodilja i za obnovu svih porodilišta u Srbiji. Pored uličnih akcija u gradovima Srbije, uz podršku desetina hiljada građana, uputili smo zahtev Vladi, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu za brigu o porodici, kao i skupštinama na svim nivoima vlasti, da u svojim budžetima preusmere sredstva za podizanje kadrovskih i materijalnih kapaciteta u srpskim porodilištima“, rekla je Milenković Kerković, a saopštila ta stranka.

Dodala je da je tada traženo da u Srbiji „novi život konačno počne da se rađa u dostojnim uslovima“.

Sredstvima koja su, kako je rekla, prikupile Dveri u dobrotvornoj akciji preko Foruma za nacionalnu demokratiju obezbeđeno je niškom porodilištu 100 kompleta posteljina sa logom „Jedna je majka“, priređen je ilustrovani „Vodič za mame“, a od Vlade je traženo da se stotine miliona evra, umesto za megalomanske projekte Nacionalnog stadiona i izložbenog centra „Ekspo 2027“ preusmere, najpre, u obnovu porodilišta na siromašnom jugu Srbije, koja su u najgorem stanju.

„Izneli smo podatke po kojima 11 odsto majki, nakon prvog iskustva u srpskim porodilištima, zbog tretmana koje su imale ili zbog akušerskog nasilja koje su pretrpele donoseći na svet novi život, više ne žele da rađaju. Upozorili smo da u Srbiji svake godine umre 50.000 ljudi više, u odnosu na samo 60.000 beba koliko se svake godine u Srbiji rodi“, rekla je Milenković Kerković.

Istakla je da je poseta ministarke zdravlja Danice Grujičić Nišu u aprilu, upravo  njeno priznanje da je niško porodilište u jako lošem stanju, nakon čega su počela da pristižu obećanja ministra finansija i direktora niškog Kliničkog centra da će za njegovu rekonstrukciju novim budžetom biti izdvojeno 900 miliona dinara, a da će radovi početi ove godine.

Zakonom o budžetu za 2024. godinu u razdelu Ministarstva zdravlja, prema njenim rečima, nema sredstava za niško porodilište.

„Ministar finansija Siniša Mali na moje poslaničko pitanje nije odgovorio, osim tvrdnji da Srbija ima privredni rast, da su finansije stabilne, a da Vlada i pored pet milijardi evra koje ima na računima nastavlja da se zadužuje ‘jer je to dobro za privredni rast’ i da mi ‘poslanici-diletant’, kako nas je nazavao, ne razumemo ‘hedžing’ i ‘svop’ finansijske derivate, pa nam je zbog toga nemoguće objasniti kako u 35,5 milijardi evra koliko se Srbija već zadužila nema ni dinara za srpska porodilišta, a ni obećanih para za porodilište u Nišu koje je u najgorem stanju“, rekla je Milenković Kerković.

Od izgradnje i rekonstrukcije, kako je rekla, nema ni pomena, čak ni u „predizbornom karavanu“ gradonačelnice Niša koja pokušava da novim lažnim obećanjima „vaskrsne“ tragično nizak rejting SNS u Nišu.

Nišu su, prema njenim rečima Milenković Kerković, potrebni i novo porodilište i nova Onkološka klinika, jer ne samo da se deca rađaju u nedostojnim uslovima, već se i najteži pacijenti leče i terapiju primaju u potpuno neodgovarajućem prostoru, dok mlade lekare koji su se tokom pandemije dokazali, niški Klinički centar ne želi da primi u radni odnos.

„Ako srpski budžet može da u razdelu Ministarstva zdravlja predvidi 30 miliona dinara za zdravstvenu podršku migrantima, onda Vlada sigurno može da pronađe i 900 miliona dinara kako bi niške mame konačno mogle da rađaju u uslovima koji nisu ispod granice dostojanstva“, rekla je Milenković Kerković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari