Tomanović: MUP povećava ugroženost Milenkovića, odavanje službenih tajni ugrozilo bi njegov život 1foto FoNet Aleksandar Barda

Saslušanje policijskog inspektora Slobodana Milenkovića u Višem tužilaštvu u Beogradu, trajalo je manje od pola sata nakon što je on ponovo odbio da odgovara na pitanja koja se tiču njegovog operativnog rada i pored rešenja ministra unutrašnjih poslova kojim se oslobađa čuvanja službene tajne.

Kako je medijima nakon saslušanja objasnio Milenkovićev advokat Zdenko Tomanović MUP je rešenjem tim rešenjem policijskom inspektoru povredio ustavno pravo na život, fizički integritet zbog čega će podneti ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije. U žalbi, precizirao je Tomanović, tražiće se odlaganje izvršenja rešenja MUP-a kojim se Milenković oslobađa čuvanja službene tajne.

– To rešenje MUP-a od policajca traži da otkrije svoje najpoverljivije profesionalne tajne, čive se ne ugrožava samo život Slobodana Milenkovića, već i njegovih kolega, kazao je Tomanović, dodajući da će od Ustavnog suda tražiti i da MUP-u naloži preduzimanje radnji koje proizilaze iz informacije da je Milenković bezbednosno ugrožen.

On je naveo da je Milenković došao u tužilaštvo želeći da razgovara sa institucijama države, ali da se on saslušava u svojstvu građanina u kontekstu “kampanje kriminalizacije čiji je cilj dekriminalizacija afere Jovanjica”.

– Ne może se pojedinac žrtvovati zbog nečijeg kolektivnog interesa zvanog Jovanjica. Ova kampanja kriminalizacije će se završiti ili kada oni sruše Jovanjicu ili kada Jovanjica sruši njih, istakao je Tomanović.

Pored ustavne žalbe, Tomanović je zbog rešenja MUP-a kojim se Milenković oslobađa čuvanja službene tajne najavio podnošenje žalbe Zaštitniku građana, ali i dve pravne radnje pred međunarodnim institucijama.

Da je Milenković odbio da odgovara na pitanja tužilaštva potvrdilo je u saopštenju i Više tužilaštvu u Beogradu. Oni su od njega zatražili im u roku od tri dana dostavi ustavnu žalbu i pritužbu Zaštitniku građana.

– Predmet u ovom slučaju nosi oznaku tajnosti „strogo poverljivo“, pa se u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka, detalji neće saopštavati javnosti, posebno dok traju neophodne provere, koje će biti nastavljene radi utvrđivanja svih okolnosti u ovom predmetu, naveli su iz tužilaštva.

Današnje saslušanje drugi je put u nedelju dana da Milenković odlazi u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu. Nakon što na prvom saslušanju nije mogao da odgovara na pitanja koja se tiču njegovog operativnog rada, ministar unutrašnjih poslova doneo je rešenje kojim se on oslobađaja čuvanja tajne.

Okolnosti na koje je on saslušan takođe su nepoznate jer su sva dokumenta označena kao tajna. Predmet je otvoren nakon javnog nastupa Dijane Hrkalović, bivše državne sekretarke MUP-a koja je rekla da Milenković, prema njenim saznanjima, “radi” drogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari