Rat saopštenjima pre saslušanja policijskog inspektora: Tužilaštvo u javnosti “gradi” slučaj protiv Milenkovića 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Današnje saslušanje policijskog inspektora Slobodana Milenkovića proći će u senci rata saopštenjima koji već danima traje između njegovog pravnog zastupnika, advokata Zdenka Tomanovića i Višeg tužilaštva u Beogradu.

U moru saopštenja postalo je teško razaznati ko koga za šta optužuje, a fokus je potpuno sklonjen sa saslušanja Milenkovića koji će drugi put u nedelju dana dati iskaz pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije VJT-a.

Ukratko, poslednju rundu saopštenja otvorio je tužilac VJT-a Nenad Stefanović rekavši da se ne istražuju samo medijski navodi i iskazi bivših funkcionera MUP-a već i “konkretne činjenice koje su vrlo indikativne”.

Na ovo je reagovao Tomanović istakavši da će povodom “zajedničkog ubrzanog poduhvata jednog dela Višeg javnog tužilaštva i pojedinaca iz Ministarstva unutrašnjih poslova u rušenju ličnog i profesionalnog integriteta načelnika Slobodana Milenkovića”, pokrenuti “određene pravne postupke” pred nadležnim domaćim i inostranim institucijama, ne želeći da precizira ni koji su postupci ni koje su institucije.

U istom saopštenju, Tomanović je upitao tužilaštvo šta je od provera preduzelo od kada je dobilo akt u kojem je navedeno da dva uticajna člana SNS-a preko posrednika nude Milenkoviću napredovanje u karijeri i 100.000 evra ako se dogovore o Jovanjici.

Reakcija tužilaštva došla je u formi upozorenje tvrdeći da je Tomanović, objavljujući sadržaj službene beleške koju je sastavio Milenković prekršio Zakon o tajnosti podataka. Naime, beleška je prema tvrdnjama tužilaštva bila označena kao “strogo poverljiva”.

Ovakvo saopštenje, odgovorio je Tomanović samo je potvrda da postoji akt koji su dobili, a u kom se potvrđuje postojanje ponude u novcu i napredovanju Milenkoviću, te da se to odnosi na Jovanjicu.

Advokat Borivoje Borović ističe za Danas da tužilaštva uvek pribegavaju sličnim taktikama u slučajevima kada žele u javnosti da “izgrade” slučaj.

– To je poznati manir. Kada sam branio Makinu grupu, policija je redovno odgovarala na svaku moju izjavu želeći da zakopa činjenicu da nisu imali ikakve dokaze. Država je u panici vezano za slučaj Jovanjica i evidentno je da se tužilaštvo nalazi pod jakim pritiskom zbog čega su primorani da reaguju na ovaj način, kaže Borović.

Načelnik Odeljenja za droge beogradske policije Slobodan Milenković bio je saslušan prošle nedelje, ali na većinu pitanja nije mogao da odgovori imajući u vidu da su se odnosila na njegov operativni rad. Kako je precizirao njegov advokat Zdenko Tomanović, da bi on govorio o tome neophodno je bilo odobrenje ministra unutrašnjih poslova. Nedugo nakon saslušanja, MUP je saopštio da je Milenković oslobođen obaveze čuvanja tajne.

Milenković je u fokusu javnosti bio još od hapšenja Predraga Koluvija, vlasnika kompanije Jovanjica koji se tereti za neovlašćenu proizvodnju i puštanje u promet oko 1,6 tona kanabisa. Njega je Koluvija javno optuživao da je pokušao da organizaciju posla pripiše bratu predsednika Srbije, zbog čega je Milenković dva puta saslušavan u Sektoru unutrašnje kontrole. Za Milenkovića se zainteresovalo tužilaštvo nakon intervjua bivše državne sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović koja je rekla kako ima saznanja da on “radi” drogu. Hrkalović je, podsetimo, okrivljena za trgovinu uticajem a brani je isti advokat koji brani i Predraga Koluviju – Vladimir Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari