Miletić: Izlaganje Vučića u Skupštini njegova lična promocija (VIDEO) 1Foto: Printskrin

Gostujući u emisiji Odgovori televizije Šabac, Petar Miletić, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana i Davor Lukač, novinar agencije FoNet ocenili su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije ništa novo rekao prilikom svog izlaganja u Skupštini.

„Za mene je to još jedna prilika da Aleksandar Vučić ima celodnevno gostovanje na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom i još jedna promocija njega lično i njegove stranke, njegove vlade, njegove države, kako god hoćete. Nije se on tu uopšte obraćao poslanicima jer ti poslanici koji su tu sedeli su njegovi klimoglavci, on se obraćao javnosti kao i uvek. Ništa novo nismo čuli“, rekao je Miletić.

Miletić tvrdi da je Vučić izneo poluistine i laži kao i da su za sve što se dešava na Kosovu krivi Zapad, Evropa, opozicija, delovi crkve, nevladine organizacije kao i pojedinci koji ne misle kao on, dok sve zasluge kupi lično on sam ( Vučić ).

Za Davora Lukača novinara agencije FoNet koji je izveštavao iz Skupštine oba dana ( ponedeljak i utorak ) predsednik Srbije nije rekao ništa novo, tako da nije bilo puno posla za novinare.

„Da pitate bilo kog građanina šta je od svega toga upamtio, rekao bi vam, ništa! Dakle, sve što je rečeno to je otprilike podsećanje na nešto, obećanja za ovo za ono i kukanje kako je teško. Jedino što su građani upamtili je kako je slatko – gorko. Dugo pratim aktivnosti Vučića tako da znam, ako kaže nešto novo, to sam napisao. A ovo drugo je sve bilo podsećanje. Recimo, nikad ne propusti da spomene BDP, investicije, proizvodnju što nema veze s Kosovom. Nismo se nešto mnogo pretrgli radeći jer je malo tog bilo o čemu se moglo izvestiti“, kaže Lukač.

http://https://www.youtube.com/watch?v=XDvdORS-2Do&t=81s

O incidentu ispred Skupštine, kada je vozač Vojislava Šešelja bejzbol palicom udario Jugoslava Kiprijanovića, Lukač kaže da se na tom primeru videlo da ni Šešelju ni njegovom vozaču niko ništa ne može. On je podsetio na događaj početkom dvehiljaditih kada je Šešeljev vozač pucao ispred „male Skupštine“ u Kralja Milana i da nije odgovarao za to.

„Šešelju koji je kooperativan i poslušan Vučiću je apsolutno sve dozvoljeno, tako i njegovom vozaču“, ističe Lukač.

Miletić smatra da se ceo manir vlasti svodi na silu i da postoje oni koji su privilegovani da tu silu koriste i drugi građani koji se te sile plaše.

Miletić i Lukač su se osvrnuli i na dešavanja na Severu Kosova kada su specijalne kosovske policijske snage sprovodile akciju hapšenja.

Građani koji žive na Severu Kosova se osećaju uplašeno, tvrdi Miletić i dodaje da su već naviknuti na to da vlasti i Srbije i Kosova dižu i spuštaju tenzije po sopstvenim potrebama.

U medijima se širi atmosfera da je naša vojska svemoguća i istraživanja pokazuju da narod veruje vojsci, rekao je Lukač.

„I onda taj sluđeni narod pomisli da će da vrati Kosovo. A dobro se zna kad se upali jedan tenk u Raški ili u Vranju, da to NATO već zna. Ne mora ni avaks da snimi, imaju oni svoje špijune među Srbima koji to javljaju. Da uđemo u sukob sa NATO – om, to više niko normalan ne bi pomislio čak ni u vojsci ni u ovoj vladi. Međutim, potrebno je dizati tenzije i stvarati tu imaginarnu sliku o našoj jakoj vojsci“, smatra novinar Lukač.

On dodaje i da građani Srbije nisu dobro informisani o opremljenosti vojske jer malo njih zna da su za potrebe parade u Nišu iz Rusije iznajmljeni, odnosno plaćeni helikopteri. Lukač tvrdi da vojska Srbije nema ni dovoljno ljudi u svojoj posadi za broj tenkova koji poseduje.

Osvrćući se na događaje iz prethodne nedelje, gosti emisije Odgovori komentarisali su i izveštaj Evropske komisije kao i reakciju vlasti i premijerke Ane Brnabić. Lukač se zapitao da li predsednica srpske vlade odgleda svoje nastupe i da li joj neko iz njenog tima skreće pažnju na ono što govori.

„Da li ona razume sebe? Ona je ipak premijer, nije neka privatna ličnost“, kaže Lukač.

Iako je u Pokretu slobodnih građana koji nema poslanike u Narodnoj Skupštini, Petar Miletić kaže da je opozicija koja bojkotuje rad Parlamenta u pravu i da nema potrebe da budu statisti u Vučićevim igrokazima. Za Šešelja, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka tvrdi da podržavaju vlast i da nisu opozicija i da ko god je bar jednom pročitao neke novine, pa i Informer, zna to.

„Zbog cele atmosfere koja je u samoj Skupštini, ali i u celoj državi mislim da je bolje neučestvovati nego učestvovati u radu Skupštine“, rekao je član Predsedništva PSG.

Opoziciji koja protestuje šest meseci nije ništa drugo preostalo do bojkota i ukazivanja na stanje u društvu preko ono malo medija do kojih mogu doći, kaže novinar agencije FoNet jer ipak te medije prate stranci i prate situaciju.

Lukač misli da je nestala energija koju su imali protesti kao i da se propustila prilika posle upada u zgradu RTS – a sa čim se slaže i Miletić.

U emisiji se pričalo i o medijima, te je Lukač rekao da se ne zna da li je u Srbiji teže biti režimski novinar ili neko ko normalno radi svoj posao.

„Sve medijske kuće koje normalno rade svoj posao, ostaju bez sredstava, dave se na jedan suptilan način. A ni režimskim nije lako. Zamislite kako je kad vam traže da napišete ili potpišete neki tekst, to je u svakom slučaju užasno. Finansijski je teže novinarima koji nisu uz režim, ali bar imaš slobodu da pišeš šta hoćeš, nemaš cenzuru za vratom“, zaključio je Lukač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari