Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband kritikovao je ambicije predsednika Francuske Nikole Sarkozija za uvođenje nove institucije za vojnu integraciju Evrope. Obraćajući se Koledžu Evrope, u svom prvom velikom govoru o politici Evropske unije, Miliband je rekao da je „jednostavno ponižavajuće“ da unija od 27 država sa oko dva miliona muškaraca i žena pod oružjem, u bilo koje doba može prikupiti svega 100.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Miliband kritikovao je ambicije predsednika Francuske Nikole Sarkozija za uvođenje nove institucije za vojnu integraciju Evrope. Obraćajući se Koledžu Evrope, u svom prvom velikom govoru o politici Evropske unije, Miliband je rekao da je „jednostavno ponižavajuće“ da unija od 27 država sa oko dva miliona muškaraca i žena pod oružjem, u bilo koje doba može prikupiti svega 100.000 vojnika.
Prvi britanski ministar koji je došao u Briž posle čuvenog nastupa Margaret Tačer iz 1988, kada je „čelična ledi“ osudila ideju evropske federalističke superdržave, pokušao je da odagna „demone“ koji još uvek opsedaju neke Britance zbog govora nekadašnje predsednice vlade.
Iste nedelje kada su Sarkozi i njegov ministar odbrane Erve Moren istakli da će Francuska svoje predsedavanje Uniji naredne godine iskoristiti za unapređenje zajedničke odbrambene politike i podrazumevajućih institucija, Miliband je nagovestio drugačiji stav Britanije.
U svom govoru u Evropskom parlamentu u utorak, Sarkozi je podvukao da će vojna integracija dominirati dnevnim redom francuskog predsedništva EU. Moren je za nemačke novine izjavio da se zalaže za ustanovljenje evropskog vojnog štaba za planiranje u Briselu, u kojem bi se sastajali oficiri država članica i izgrađivala „vojna svest“.
Odgovarajući na pitanja studenata, Miliband je zvučao prilično skeptično. On, naime, smatra da bi, umesto uvođenja novih vojnih instrumenata, prioritet trebalo da bude unapređenje postojećih.
Direktno se suprotstavljajući stavu francuskog predsednika, Miliband je rekao da Turskoj mora biti omogućeno da se pridruži EU kada ispuni uslove.
Sarkozi je u utorak kazao da EU ne treba da se stidi poteza kojima će svoje građane „zaštititi“ od globalnih pritisaka. Miliband je, pak, rekao da Evropa mora ostati „otvorena“ za trgovinu, ideje i investicije, umesto da upada u iskušenja protekcionizma. Evropa, rekao je Miliband, nikada neće biti superdržava ili supersila, a sa usponom Kine i Indije oko 2030. godine biće manje važna nego što je bila sto godina ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari