Milica i Una su učenice Filološke gimnazije i snimile su svoj prvi film 1Foto: Lična arhiva

Učenice II/8 Filološke gimnazije u Beogradu Milica Krnjaja i Una Krstojević snimile su svoj prvi kratkometražni dokumentarni film koji će premijerno biti prikazan u velikoj sali Doma kulture u Čačku, u subotu, 17. septembra u 18 sati.

Ove dve kreativne devojke pohađaju odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio-vizuelnu umetnost, a za Danas objašnjavaju zašto je baš Čačak izabran za mesto gde će njihov film prvi put biti predstavljen publici.

– Na ideju za samo snimanje filma došle smo gledajući naše vršnjake iz Miličinog rodnog grada Čačka, koji su svirajući izvornu narodnu muziku u kafanama već sa svojih petnaest godina uspevali da odhrane porodice. Pošto se i same nalazimo u situaciji mladih osoba u svetu kulture, koje imaju različite ideje i pomoću njih žele da započnu posao koji nimalo ne ide lako, krenule smo više da istražujemo o samoj muzici u Srbiji, kao i problemima sa kojima se mladi susreću dok je izvode. Na kraju smo došle na ideju da napravimo kratki dokumentarni film koji traje pola sata – kaže Una.

Akteri filma su, objašnjavaju naše sagovornice, dva maloletna momka iz Čačka koji porodice hrane time što sviraju u kafani, zatim trenutno aktuelan treper Nikola Damjanović Krtina i reper stare garde Nikola Ćosić Bvana koji je svoju karijeru započeo pre 20 godina ugledajući se na crnački rep u Americi.

Uloge u filmu imaju i tri devojke koje pokušavaju da se bave narodnom muzikom i sviraju u kafani u Beogradu, ali im to ne ide zbog različitog stanja muzičke scene u prestonici i unutrašnjosti. Celu priču zaokružuje poznati roker Srđan Gojković Gile, koji iznosi svoja iskustva.

– U realizaciji samog filma pomogla nam je i naša škola, tako što nam je dala opremu za snimanje, ali osim toga, sve ostalo je potpuno naše. Nas dve smo bile i produkcija i režija i montaža i organizacija, dakle film je u potpunosti naših ruku delo. I za premijeru i zauzimanje sale od 700 mesta morale da se pobrinemo same, čak smo uradile i marketing za održavanje projekcija, ali se nadamo budućem festivalskom životu u Beogradu i Evropi koji bi ovaj film mogao da doživi u skorije vreme – ističe Una.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari