Milivojević o medijskim zakonima: Prilično veliko medijsko pospremanje u finišu godine 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević izjavila je danas izmene i dopune medijskih zakona koje je u četvrtak usvojila Skupština Srbije, predstavljaju „prilično veliko medijsko pospremanje u finišu godine“.

Ona je rekla da je za promene saznala kada je pozvana u emisiju TV N1 i da je bila poprilično iznenađena da joj je promakla baš tako velika promena i da se pred sam kraj godine tako neočekavano velika promena dogodila.

„I onda sam tražila po sajtu Skupštine Srbije da vidim kako je ta procedura tekla. Tu su promenjena tri zakona i izabrana su dva člana Regulatornog tela. To je prilično veliko medijsko pospremanje u finišu godine“, rekla je Milivojević za N1.

Skupština Srbije usvojila je u četvrtak izmene i dopune Zakona o javnim medijskim servisima i Zakona o elektronskim medijima, kao i izmene Zakon o privremenom finansiranju javnih servisa.

Milivojević smatra da je brzina donošenja izmena i dopuna ima i neke druge dimenzije, jer u obrazloženju piše da je to jedan od zaključaka dijaloga koji je vođen između vlasti i opozicije bez prisustva evroparlamentaraca.

„Drugi razlog je Zakon o privremenom finansiranju javnih servisa, iako je u njemu promenjena samo jedna rečenica, a to će državu, odnosno građane koštati 900 miliona dinara, jer se toliko alocira za RT Vojvodine. Produžetak takvog finansiranja mora da se obezbedi za 2022, mora da počne 1. januara i ne može se skidati sa budžetske linije bez te odluke. I pretpostavljam da su to sve bili razlozi zašto se to uradilo u zadnji čas“, istakla je ona.

Govoreći o Regulatornom telu za elektronske medije, Milivojević je navela da to telo „ne radi nijedan od zakona poverenih poslova, sem što povremeno iritira javnost“.

„U stvari, njegov glavni posao je da se omogući da se taj status kvo ne uznemiri i da komercijalni mediji nesmetano predvode hajku na ljude i da šire govor mržnje, a da se RTS drži u nivou jedne neutralne , ali potpuno neuticajne televizije. Neuticajne, u smislu servisiranja građana da donesu svoje važne društvene odluke. Ali je RTS i dalje najgledanija televizija“, zaključila je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari