Miljković: Automobil mi je vraćen po Vulinovom nalogu 1Marko Miljković Foto: Aleksandar Roknić; Printscreen/Tv Pink

Marko Miljković, drugookrivljeni u postupku koji se vodi protiv grupe Veljka Belivuka, i na današnjem pretresu u Specijalnom sudu je iskoristio svoje pravo da se obrati sudskom veću.

Ovoga puta, Miljković je imao potrebu da se osvrne na ulogu Nevenka Marića i Božidara Stolića, dva policijska službenika koje je više okrivljenih označilo kao osobe koji su im nasiljem i pretnjama iznuđivali iskaz.

Ipak, Miljković je iskaz počeo pominjanjem dva mnogo zvučnija imena.

– Ja nisam imao kontakt sa Nebojšom Stefanovićem, već sa Aleksandrom Vulinom, rekao je Miljković.

On je nastavio pominjanjem slučaja koji je već dobio svoj prvostepeni epilog. Naime, Viši sud u Beogradu je nedavno prvostepeno osudio Gorana Papića, bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a i prijatelja ministra Stefanovića zbog trgovine uticajem jer je navodno naložio da se Miljkoviću vrati blindirani automobil marke BMW.

I iako je u trenutku vraćanja automobila ministar unutrašnjih poslova bio Stefanović, prema Miljkovićevim rečima, nalog da se kola vrate došao je od Vulina.

On je rekao da mu je automobil vratio Nevenko Marić, čovek koji je Papića nasledio na mestu zamenika načelnika SBPOK-a, a upravo ta okolnost poslužila je Miljkoviću da podvuče svoju tvrdnju da je u pitanju “Vulinov čovek”.

Miljković se potom dotakao i uloge Božidara Stolića, inspektora SBPOK-a koji je naknadno prvostepeno osuđen zbog odavanja poverljivih informacija Belivukovoj grupi.

On je protivrečio presudi, rekavši da Stolića niko od okrivljenih u ovom predmetu nije poznavao do trenutka kada je učestvovao u njihovom hapšenju i da nikakve informacije on njima nije dostavljao.

Prethodno je više okrivljenih u iznošenju odbrane spomenulo Stolića. Milovan Tadić je rekao da mu je pretio da će ga “zgaziti kao vašku”, dok je Aleksa Šejić naveo da su ga Marić i Stolić mučili, skidali golog i snimali. VIše okrivljenih ga je navelo kao inspektora koji im je nedugo pre hapšenja uzeo DNK-a uzorak, implicirajući da je isti taj uzorak naknadno ostavljen u kući u Ritopeku.

Miljković je svoj iskaz dao pošto je poslednjih osam okrivljenih, od 30 ukupno, iznelo svoje odbrane. Kao i njihovi prethodnici za govornicom i oni su negirali izvršenje dela, tvrdeći da nisu bili članovi nikakve kriminalne organizacije. Većina okrivljenih u ovom postupku je reklo da neće odgovarati na pitanja i da zadržavaju pravo da odbranu detaljnije iznesu u kasnijim fazama postupka.
Nakon četiri dana suđenja, sudsko veće uspelo je da sasluša iznošenje odbrana svih okrivljenih, a na narednom pretresu zakazanom za 7. novembar očekuje se iznošenje iskaza okrivljenih saradnika.
Podsetimo, tužilaštvo u ovom postupku ima tri svedoka saradnika – Srđana Lalića, Bojana Hrvatina i Nikolu Spasojevića. Njihovi iskazi, uz podatke sa Skaj aplikacije čija je sudbina u ovom procesu neizvesna, predstavljaju najsnažniji argument tužilaštva u nameri da ubede sud u krivicu okrivljenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari