Miloš Vučević doneo direktivu o privremenim i povremenim poslovima u Ministarstvu i Vojsci Srbije 1foto FoNet/MOD

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević doneo je direktivu kojom se uređuje angažovanje lica po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova u Ministarstvu i Vojsci Srbije, objavljeno je u Službenom vojnom listu.

Kako je objašnjeno, privremeni i povremeni poslovi su oni koji nisu predviđeni aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji formacijskih i radnih mesta u Ministarstvu i Vojsci i koji su po svojoj prirodi takvi da ne mogu da traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini.

Sa istim licem se, međutim, može zaključiti više ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova u jednoj kalendarskoj godini, pod uslovom da svaki od tih ugovora za predmet ima različite poslove koji ne mogu trajati duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini.

Predviđeno je da jedno lice ne može da radi duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini na jednom poslu, ali po završetku tog posla, može da zaključi ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova na drugom poslu, ukoliko se za to ukaže potreba.

Ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, u skladu sa Zakonom, može se zaključiti sa nezaposlenim licem, zaposlenim koji radi nepuno radno vreme – do punog radnog vremena, korisnikom starosne penzije, licem koje je član omladinske ili studentske zadruge.

Angažovana lica koja obavljaju poslove po nemaju status zaposlenih lica jer ne zasnivaju radni odnos, nemaju pra vo na godišnji odmor niti pravo na naknadu za vreme odsustvovanja sa rada zbog privremene sprečenosti za rad.

Njima pripadaju prava iz obaveznog socijalnog osiguranja u skladu sa zakonima koji uređuju tu oblast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari